Rome, 19 september 2023 - Vier dagen geleden trad in het Paleis van het Heilig Officie in Rome officieel de nieuwe chef aan: aartsbisschop Victor Manuel Fernández. De 61-jarige Argentijn is nu de prefect van het Dicasterie voor de Geloofsleer. 

Victor Fernández woont nu ongeveer een maand in het Vaticaan en heeft tot nu toe zowel genegenheid als respect ervaren, zegt hij in een interview met Spaanse website Religión Digital. Inmiddels heeft hij kennis kunnen maken met alle medewerkers van de twee afdelingen van zijn dicasterie: de doctrinaire sectie en de disciplinaire sectie.

Fernández kondigde veranderingen aan die hij al had besproken met hooggeplaatste leden van zijn autoriteit en de paus. “Niets revolutionairs, maar praktische beslissingen waarvan ik denk dat ze zeer noodzakelijk zijn”, aldus de nieuwe prefect. Hij wil effectief uitvoeren wat de paus van hem vraagt. Franciscus had hem onder andere gevraagd om de dialoog aan te gaan voordat hij theologen veroordeelt voor afwijkende doctrinaire standpunten. 

De benoeming van Fernández, een landgenoot van de paus, had voor opschudding gezorgd. Jarenlang werd hij beschouwd als de belangrijkste ‘ghostwriter’ van Franciscus over theologische kwesties. De media beschuldigden hem ervan fouten te hebben gemaakt bij de behandeling van misbruikzaken als aartsbisschop van La Plata, wat Fernández ook heeft toegegeven. Conservatieve criticasters zien hem als een voorvechter van een verregaande moreel-theologische opening in de katholieke kerk.

Franciscus wil dat geloofsprefect geen kettervervolger is  (1 juli 2023)

Het Vaticaan heeft geen aankondiging gedaan over de officiële inauguratie. Op 30 september zal Fernández samen met twintig andere mannen kardinaal worden gecreëerd.

Volgens de nieuwe constellatie van de Romeinse Curie, beschreven in de apostolische constitutie Praedicate evangelium (d.d. 19 maart 2022) is het Dicasterie (voorheen Congregatie) voor de Geloofsleer niet meer het voornaamste departement. Dat is tegenwoordig het Dicasterie voor de Evangelisatie, waarvan de paus zelf de prefect is.