Rome, 1 juli 2023 – Paus Franciscus heeft in een vandaag gepubliceerde broederlijke brief aan zijn landgenoot Víctor Manuel Fernández geschreven wat hij van hem verwacht als nieuwe prefect van het Dicasterie voor de Geloofsleer. De pontifex wil dat hij zich op de eerste plaats richt op het bewaren van het geloof en niet op de vervolging van ketterij.
Argentijnse aartsbisschop wordt nieuwe geloofsprefect (1 juli 2023)
“Dierbare broeder”, schrijft de paus, “als nieuwe prefect van het Dicasterie voor de Geloofsleer vertrouw ik u een taak toe die ik zeer waardevol vind. Het centrale doel is te waken over de leer die uit het geloof voortvloeit om een reden voor onze hoop te geven, maar niet als vijanden die met de vinger wijzen en veroordelen”.
INQUISITIE
“Het Dicasterie waaraan u zult leiding geven gebruikte in andere tijden immorele methoden. Dat waren tijden waarin, in plaats van theologische kennis te bevorderen, mogelijke leerstellige dwalingen werden vervolgd. Wat ik van u verwacht is zeker iets heel anders”, aldus Franciscus, die wijst op de voorgangers van het betreffende dicasterie: de Congregatie voor de Geloofsleer en de Heilige Romeinse en Universele Inquisitie. De uitspraak kan worden gezien als kritiek op zijn voorganger Johannes Paulus II, omdat tijdens diens pontificaat kardinaal Joseph Ratzinger (de latere Benedictus XVI) vele van ketterij verdachte bevrijdingstheologen vervolgde.
EVANGELISATIE
“Gezien het feit dat voor disciplinaire kwesties – in het bijzonder met betrekking tot misbruik van minderjarigen – onlangs een specifieke afdeling is opgericht met zeer bekwame professionals, vraag ik u als prefect om uw persoonlijke inzet directer te wijden aan het hoofddoel van het Dicasterie, namelijk het geloof bewaken. Om de betekenis van deze taak niet te beperken, moet hieraan worden toegevoegd dat het gaat om het vergroten van de intelligentie en het overdragen van het geloof in dienst van de evangelisatie, zodat het licht ervan een criterium kan zijn om de zin van het bestaan te begrijpen, vooral tegenover de vragen die worden opgeroepen door de vooruitgang van de wetenschap en de ontwikkeling van de maatschappij”, aldus Franciscus, die toen hij nog aartsbisschop van Buenos Aires was nauw samenwerkte met Fernández.
De paus verwacht van Fernández dat hij ervoor zorgt dat de Kerk “het charisma van theologen en hun inspanning voor theologisch onderzoek aanmoedigt” zolang “ze geen genoegen nemen met een bureautheologie en met een koude en harde logica die alles wil overheersen”.
GHOSTWRITER
Víctor ManueI Fernández, geboren op 18 juli 1962, heeft in het verleden als ghostwriter veel toespraken en teksten van de huidige paus geschreven of opgesteld. De twee staan theologisch dicht bij elkaar.
Na zijn priesterwijding in 1986 specialiseerde Fernánandez zich in Bijbelstudies aan de Pontificale Gregoriaanse Universiteit in Rome en promoveerde hij aan de Katholieke Universiteit van Argentinië op een proefschrift over de relatie tussen kennis en leven bij de middeleeuwse kerkleraar Bonaventura.
BISSCHOP ZONDER ZETEL
Na jaren als universitair docent in zijn thuisdiocees Rio Cuarto en aan de Katholieke Universiteit in Buenos Aires, werd Fernández in 2007 benoemd tot lid van de plenaire vergadering van de Raad van Latijns-Amerikaanse en Caribische Bisschoppen (CELAM) in Aparecida. Tijdens deze historische kerkvergadering was hij theologisch adviseur van de Argentijnse bisschoppenconferentie en betrokken bij het opstellen van het slotdocument onder leiding van kardinaal Jorge Mario Bergoglio, de latere paus.
LA PLATA
Vanaf 2009 was Fernández rector van de Katholieke Universiteit van Argentinië. Opmerkelijk was het toen hij een paar weken na Bergoglio's verkiezing tot paus in juni 2013 tot titulair aartsbisschop werd benoemd. Bij zijn bisschopswijding kreeg hij een borstkruis van Franciscus cadeau. Tegen de verwachting in dat Fernández een invloedrijke post in de curie in Rome zou krijgen, benoemde de paus hem in 2018 tot hoofd van het aartsbisdom La Plata, dat wordt beschouwd als het op één na belangrijkste diocees van Argentinië.