Rome, 8 november 2020 - Fra’ Marco Luzzago is vandaag in Rome verkozen door de Grote Staatsraad van de Orde van Malta tot luitenant-grootmeester van de soevereine hospitaalridderorde. De Italiaan zal dit ambt een jaar lang bekleden. Daarna zal er een nieuwe prins-grootmeester worden aangewezen.
Sinds gisteren was de raad bijeen in de Magistrale Villa op de Aventijn-heuvel in Rome. Er waren 44 van de 56 stemgerechtigde ridders. Zij waren naar de Eeuwige Stad gekomen vanuit Argentinië, Peru, de Verenigde Staten, Libanon, Frankrijk, Zweden, Oostenrijk, Duitsland, Nederland, Spanje, Polen, Hongarije, Tsjechië, Zwitserland, Malta en Italië.
Fra’ Marco Luzzago is de opvolger van Fra’ Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, die op 3 mei 2018 aantrad als prins-grootmeester en op 29 april 2020 aan de gevolgen van kanker overleed.
Lazzago werd in 1950 in Brescia geboren als telg van een Lombardische adellijke familie. Hij studeerde een aantal jaren geneeskunde aan de universiteiten van Padua en Parma. Vervolgens werd hij gevraagd om de eigendomsbelangen van zijn familie te beheren. Dat leidde tot zakelijke activiteiten in de consumentenindustrie en de grootschalige detailhandel, een gebied waarin hij jarenlang betrokken is gebleven. Hij trad in 1975 toe tot de Maltezer Orde in de Grootpriorij van Lombardije en Venetië en legde in 2003 zijn plechtige religieuze geloften af. Sinds 2010 wijdt hij zijn leven volledig aan de orde. Het komend jaar wordt zijn belangrijkste taak het leiden van de hervorming van de constitutie van de orde.
LEES OOK: Tomasi benoemd tot speciaal afgevaardigde van paus bij Maltezer Ridderorde
De officiële naam van de Maltezer orde luidt: Soevereine Militaire Hospitaalorde van Sint-Jan van Jeruzalem, van Rhodos en van Malta.
De ridderorde van Sint-Jan de Doper van Jeruzalem, ook Johannieters genoemd, werd eind elfde eeuw gesticht door de zalige Gerardo Sasso.
Na de verovering van Jeruzalem door moslimtroepen, weken de hospitaalridders uit naar andere plaatsen in het Nabije Oosten. In 1309 werd de hoofdzetel verplaatst naar Rhodos. Nadat dat eiland door de Ottomanen was veroverd, zocht de orde zijn toevlucht in het zuiden van Italië. In 1530 nam de orde Malta in bezit als geschenk van keizer Karel V. Het eiland werd in 1565 belegerd door de Ottomanen. De Johannieters slaagden erin Malta met succes te verdedigen. In 1798 kwam er een einde aan de heerschappij van de hospitaalridders op Malta toen zij door een Franse expeditiemacht onder leiding van Napoleon Bonaparte werden verslagen. De hoofdzetel werd daarop verplaatst naar Sint-Petersburg omdat tsaar Paul I van Rusland de Maltezer ridderorde onder zijn hoede nam. Na de dood van deze tsaar in 1801 werd de hoofdzetel weer verplaatst, ditmaal naar de Siciliaanse stad Catania, vervolgens in 1821 naar Ferrara en uiteindelijk in 1834 naar Rome.
De rooms-katholieke hospitaalridderorde heeft zowel een religieus als wereldlijk karakter en berust op twee pijlers:
- de actieve beleving van het christelijk geloof en het bevorderen daarvan;
- de zorg voor armen en hulpbehoevenden in de samenleving, waar ook ter wereld.
De Orde van Malta, een zogenoemde kiesmonarchie, is soeverein en als zodanig subject van volkenrecht. Sinds 1994 heeft zij de status van waarnemer in internationale organisaties, waaronder de Verenigde Naties. De ruim 13.500 leden wereldwijd zijn gegroepeerd in zes Grootprioraten, drie Subprioraten en 47 Nationale Associaties, waaronder ook de Associatie Nederland, die 120 leden (zowel mannen als vrouwen) telt.