Vaticaanstad, 20 januari 2021 – In deze Week van het Gebed voor de Eenheid der Christenen vieren roept paus Franciscus op tot het afsmeken van de goddelijke genade, die noodzakelijk is om alle gedoopten te verenigen. Wij “zijn niet in staat om op eigen kracht eenheid te bereiken”, zei de pontifex vanochtend in zijn wekelijkse catechetische toespraak. “Eenheid is bovenal een gave, een genade die verkregen wordt door gebed.”

De huidige bisschop van Rome is sinds vorig jaar bezig met een catechesereeks over het gebed. Vorige week besprak hij de lofprijzing en vandaag het gebed om eenheid. Vanwege de lockdown houdt de paus voorlopig geen reële algemene audiënties. Franciscus spreekt de gelovigen toe voor de Vaticaanse televisiecamera vanuit de Bibliotheek van het Apostolisch Paleis.

Inwendig conflict
De paus wees vanochtend in zijn catechese op een passage in de Romeinenbrief van Sint-Paulus, waarin de apostel het heeft over iets wat iedereen in zichzelf ervaart: het conflict tussen onze goede wil en onze kwade neigingen (Rom. 7, 15-25). De ware oplossing wordt geboden “door God te vragen om vrede, verzoening en eenheid”.

‘Opdat zij één mogen zijn’
Dat eenheid door gebed kan worden verkregen, leert ons het Johannes-evangelie, aldus Franciscus. Jezus bad tot zijn Vader “opdat zij allen één mogen zijn” (Joh. 17,21). “Ons gebed voor de eenheid is dus een nederige maar vertrouwensvolle deelname aan het gebed van de Heer.”

Geloofwaardigheid
“In deze tijd van ernstige ontberingen is dit gebed nog noodzakelijker om de eenheid te laten zegevieren over conflicten”, vervolgde de huidige bisschop van Rome. De christenen, zei hij, moeten de weg van de zichtbare eenheid bewandelen, want de wereld zal alleen in Christus geloven als we getuigenis afleggen “van de liefde die ons verenigt”.

Duivel
“Bidden betekent vechten voor de eenheid”, zei de paus. “Inderdaad, strijd, want onze vijand, de duivel, zoals het woord zelf zegt, is de verdeler. Jezus roept op tot eenheid in de Heilige Geest, om eenheid te maken. De duivel zaait altijd verdeeldheid, omdat het hem goed uitkomt om te verdelen. Hij insinueert verdeeldheid, overal en in alle opzichten, terwijl de Heilige Geest altijd samenkomt in eenheid. De duivel beproeft ons over het algemeen niet op het vlak van hoge theologie, maar op de zwakheden van de broeders. Hij is sluw: hij vergroot de fouten en gebreken van anderen, zaait onenigheid, lokt kritiek uit en creëert facties. Gods weg is een andere: Hij neemt ons zoals we zijn, Hij houdt zoveel van ons, maar Hij houdt van ons zoals we zijn en Hij neemt ons zoals we zijn; Hij aanvaardt onze verschillen, Hij aanvaardt ons als zondaars en Hij duwt ons altijd naar de eenheid.”

Geklets
Franciscus roept op tot een gewetensonderzoek: dragen wij bij aan het voeden van conflicten of vechten we voor eenheid? Het ene gebeurt volgens de paus vaak door “geklets” over andere mensen. “Geklets is het beste wapen van de duivel om de christelijke gemeenschap te verdelen, om de familie te verdelen, om vrienden te verdelen, om altijd te verdelen. De Heilige Geest inspireert ons altijd tot eenheid.”

Kernwapenvrije wereld
Aan het einde van zijn toespraak wees de paus op het in werking treden van het ‘Verdrag inzake het verbod op kernwapens’ (TPNW) op 22 januari. Deze internationale overeenkomst, ondertekend op 7 juli 2017 door landen die zelf geen kernwapens bezitten, is het eerste juridisch bindende instrument dat deze wapens uitdrukkelijk verbiedt. “Ik moedig alle staten en alle mensen sterk aan om vastberaden te werken aan het bevorderen van de noodzakelijke voorwaarden voor een wereld zonder kernwapens, om zo bij te dragen aan de bevordering van de vrede en de multilaterale samenwerking, die de mensheid vandaag de dag zo hard nodig heeft”, aldus de Heilige Vader.

Voetbal
Vanochtend ontving de paus het Noord-Italiaanse voetbalelftal Spezia Calcio in audiëntie. Gisteren speelde deze ploeg uit tegen AS Roma en won met 2-4. “Ten eerste, gefeliciteerd, want jullie hebben het gisteren goed gedaan”, zei de paus tegen de voetbalprofs uit La Spezia, Ligurië. “Gefeliciteerd! In Argentinië dansen we de tango, en de tango is de twee-bij-vier-muziek [tweekwartsmaat]. Vandaag zijn jullie 4 bij 2; dat is goed. Gefeliciteerd en zet ‘m op!”, aldus de Argentijnse paus, die een groot voetballiefhebber is. “En bedankt voor dit bezoek, want ik zie graag de inzet van jongeren en jonge vrouwen in de sport, want sport is een wonder, sport brengt naar boven al het beste wat we in huis hebben. Ga door met het goede werk, want het brengt je naar grote adel. Dank u voor uw getuigenis.”