De Franse president Emmanuel Macron heeft vanavond geschokt gereageerd op de brand die woedt in de Notre-Dame-de-Paris. Het staatshoofd twitterde dat zijn gedachten bij alle katholieken en bij alle Fransen zijn. “Zoals al onze landgenoten ben ik vanavond erg verdrietig om dit deel van ons te zien branden.” Eerder al werd bekend dat Macron vanwege de brand een geplande toespraak over de Gele Hesjes heeft afgeblazen. Inmiddels neemt de president poolshoogte bij de blusactiviteiten.

De eeuwenoude Onze-Lieve-Vrouw van Parijs is de zetelkerk van de aartsbisschop van Parijs. De huidige aartsbisschop, monseigneur Michel Aupetit, die op de plaats des onheils is, heeft laten weten geschokt te zijn. Hij zou deze Goede Week in zijn kathedraal voor zijn gegaan bij de paasplechtigheden, te beginnen met de christmamis op woensdagavond. 

LEES: Notre-Dame van Parijs in brand

De straten rond de iconische kathedraal staan vol met mensen die verbijsterd kijken naar de brand in de kathedraal, waar de torenspits in het midden van het schip en het dak zijn ingestort. Ook op de heuvel van de Sacré-Coeur drommen Parijzenaren en toeristen samen. Franse media meldden dat veel mensen huilen en in shock zijn. De politie probeert mensen weg te sturen zodat de brandweer zijn werk kan doen.

Ook de Amerikaanse president Donald Trump volgt de brand in de Notre-Dame. “Zo erg om die enorme brand te zien in de Notre-Dame-kathedraal in Parijs", twittert Trump. Hij stelt ook voor om blusvliegtuigen in te zetten om de brand te blussen en vindt dat er snel moet worden opgetreden. “Must act quickly!” Trumps vrouw Melania heeft ook getwitterd. “Mijn hart breekt voor de mensen in Parijs.” De First Lady zegt te bidden voor ieders veiligheid.

Burgemeester Sadiq Khan van Londen heeft eveneens zijn afschuw uitgesproken over de brand. “Hartbrekende taferelen van de Notre-Dame-kathedraal in lichterlaaie”, zegt hij op Twitter. Khan zegt verder dat “Londen vandaag rouwt met Parijs'' en dat de twee wereldsteden altijd in vriendschap zullen zijn verbonden.

Ook vanuit de Europese Unie wordt geschokt gereageerd. “De Notre-Dame van Parijs is de Notre-Dame van heel Europa”, aldus EU-president Donald Tusk. “We zijn vandaag allemaal bij Parijs.”

“Een triest spektakel. Wat een horror”, reageerde Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. “Ik deel de emotie van de Franse natie, die ook de onze is.”

Voorzitter Antonio Tajani van het Europees Parlement spreekt de brandweer moed in. De Italiaan noemt de kerk een symbool van Frankrijk waar Europeanen trots op zijn. De Europarlementariërs zijn momenteel in Straatsburg voor de laatste geplande zitting voor de verkiezingen in mei. Meerdere leden reageren bedroefd. “Gaat dit religieuze centrum verloren?” vraagt Peter van Dalen (ChristenUnie) zich af.

Ook de Britse premier Theresa May heeft geschokt gereageerd op de brand in de Notre-Dame. Bondskanselier Angela Merkel meldt eveneens bedroefd te zijn. Het Vaticaan laat weten te bidden voor de brandweerlieden en zegt te denken aan alle katholieken in Frankrijk.

Vier dagen geleden waren zestien grote koperen standbeelden toevallig uit de torenspits van de Notre-Dame losgemaakt. Ze moesten worden gerestaureerd. De beelden zijn 3 meter hoog en wegen ongeveer 250 kilo. De beelden zijn volgens de krant Le Parisien naar Périgueux in de Dordogne gebracht en zijn dus gespaard gebleven voor de vlammen.

De oorzaak van de brand is vooralsnog onbekend.