Klooster van Sint-Catharina in de Sinaï

Jeruzalem 23 december 2021 - Ongeveer 1600 christelijke manuscripten uit het Grieks-orthodoxe Klooster van Sint-Catharina in de Sinaï zijn vanaf nu vrij toegankelijk op internet. De collectie, die door de Nationale Bibliotheek van Israël is gedigitaliseerd, omvat manuscripten vanaf de 12de eeuw in een grote verscheidenheid van talrijke talen, waaronder Grieks, Arabisch, Syrisch, Georgisch en Armeens.

Volgens projectleider Stefan Litt, conservator van de humanioracollectie van de Nationale Bibliotheek van Israël, zijn de gedigitaliseerde manuscripten “werkelijk van onschatbare waarde, vooral voor geleerden van het orthodoxe Griekse christendom”.

bezoek: Manuscripts from St. Catherine's Monastery

De teksten hebben voornamelijk betrekking op het vroege christendom en de kerkvaders. Ook gedigitaliseerde en toegankelijk gemaakte foto's van het klooster en de omgeving ervan, genomen door Israëlische fotografen kort na de verovering van de Sinaï in de Zesdaagse Oorlog van 1967, alsmede recentelijk opgegraven zeldzame kleurenfilmmateriaal van Jacques Soussana.

De digitalisering van de manuscripten was noodzakelijk geworden omdat de originele microfilms begonnen te verslechteren. De samenwerking tussen het Sinaï-klooster en Israëlische deskundigen gaat terug tot het einde van de jaren zestig, toen de voorloper van de Nationale Bibliotheek, de Joodse Nationale en Universiteitsbibliotheek, met toestemming van de Grieks-orthodoxe aartsbisschop de handschriftenverzameling van het klooster inventariseerde en zo'n 1600 manuscripten microfilmde die bij een eerdere expeditie van de U.S. Library of Congress buiten beschouwing waren gebleven.

De bibliotheek van het Sint-Catharinaklooster, die op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat, wordt beschouwd als de op één na belangrijkste bibliotheek ter wereld, na die van het Vaticaan, met ongeveer 4.500 manuscripten. Het is ook de oudste nog functionerende bibliotheek ter wereld, die in gebruik is sinds het klooster door de Byzantijnse keizer Justinianus de Grote in de zesde eeuw werd gesticht.

Het beroemde klooster in de woestijn heeft als patrones de heilige Catharina van Alexandrië.

Het Sint-Catharinaklooster is verbonden met het orthodoxe Aartsbisdom van de Berg Sinaï, Pharan en Raitho. Binnen de orthodoxe wereldkerk heeft het beroemde klooster een bijzondere status. Het wordt bestuurd door een abt, die tegelijk de aartsbisschop van Sinaï is. Het klooster is autocefaal, wat betekent dat de monniken alleen hun abt boven zich hebben en dat dat die abt aan geen enkele patriarch, kerkhoofd of synode onderworpen is. Wel bestaat er een bijzondere verbondenheid van de abt-aartsbisschop van Sinaï met de Grieks-orthodoxe patriarch van Jeruzalem.

De Berg Sinaï is een berg op het Sinaï-schiereiland, dat behoort tot Egypte. Het is mogelijk dezelfde locatie als de Bijbelse berg Sinaï, de plaats waar Mozes volgens de Bijbel de Tien Geboden ontving.