Tübingen, 16 april 2021 - Na een plechtige uitvaart is de Zwitserse theoloog Hans Küng vanmiddag begraven op de oude stadsbegraafplaats van zijn woonplaats Tübingen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg.
Hans Küng (93), priester van het Zwitserse bisdom Basel, overleed op 6 april.
Het stoffelijk overschot van de beroemde godgeleerde, gelegen in een kist van kersenhout die versierd was met felrode rozen, stond tijdens de rouwdienst in de Kirche Sankt Johannes. De viering - geen Heilige Mis - was door Küng zelf samengesteld. Er werden door hemzelf geformuleerde gebeden voorgedragen. Ook klonken er cantates van Johann Sebastian Bach en stukken van Felix Mendelssohn Bartholdy. Vanwege de pandemie mochten slechts enkele genodigden aanwezig zijn. De viering werd echter live op TV uitgezonden door de Duitse zender SWR.
Trauerfeier für Hans Küng in Tübingen (SWR)
In zijn preek benadrukte pastor Wolfgang Gramer dat Küng de vrijheid van Gods kinderen had vertegenwoordigd. Ook sprak hij over het feit dat de kerkelijke autoriteiten in 1979 hem zijn onderwijsbevoegdheid als katholiek theoloog ontnamen, omdat hij de “verkeerd begrepen leer van de pauselijke onfeilbaarheid” zou hebben betwijfeld.
Met het oog op de verzoening met Rome zei Gramer dat paus Franciscus Küng “in christelijke gemeenschap” groeten en broederlijke zegeningen had laten overbrengen. Toch betreurt Gramer het, zo zei hij, dat Küng vergeefs had gewacht op een officiële rehabilitatie.
Lees: Kasper: geen formele verzoening Küng met leergezag
De minister-president van Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann, bracht in zijn toespraak na de liturgie hulde aan Küng als “een van de grote geestelijke leraren van mijn generatie”. Het was Küng geweest die Kretschmann had geholpen een diepe geloofscrisis te overwinnen, aldus het regeringshoofd. Hij benadrukte dat het hele land deelt in Küngs overlijden: “Wij zullen hem niet vergeten.”
Over de kerkelijke straf van 1979 zei de minister-president: “Dat kwam voor hem als een donderslag, die hem diep trof en kwetste. Maar het was tekenend voor Hans Küng dat hij van die schok een nieuw begin maakte. Zijn invloed werd niet begrensd maar verdiept. De reikwijdte van zijn werkzaamheid werd niet ingeperkt maar juist verbreed. Niet alleen door zijn oecumenisch onderzoek, maar vooral door zijn project Wereldethos.”
Küngs laatste rustplaats bevindt zich op het oude stadskerkhof van de universiteitsstad. Vlakbij ligt het graf van de schrijver en literatuurhistoricus Walter Jens. De professoren Jens en Küng waren al tientallen jaren goede vrienden en hadden de graven gezamenlijk gereserveerd. Jens stierf in 2013 op 90-jarige leeftijd.