In de nieuwe serie How to be Young schetst Margriet van der Linden de schokkende en ontroerende leefwereld van verschillende Europese jongeren. Jongeren die leven in heftige omstandigheden, maar ondanks alles leven met hoop. “Heeft niet ieder mens het recht het beter te willen voor zichzelf?”, aldus Margriet. 

De nieuwe serie van How to be Young gaat van start in Turkije. Het land is vorig jaar uit de Istanbul Conventie gestapt. Een verdrag om vrouwen en meisjes te beschermen tegen geweld. En in Turkije komt juist dat geweld het meeste voor.  

Het schokkende verhaal van Mutlu 

In de eerste aflevering is het schokkende verhaal van Mutlu te zien. Zij deed zes jaar geleden mee als zangeres aan Turkey’s Got Talent. Haar deelname was een succes, maar tot een finaleplaats kwam het niet. Een jaloerse kennis kon Mutlu haar succes niet verkroppen en schoot haar door het hoofd. Ze belandde in een coma. Lopen en praten kon ze niet meer. Het motief van de dader? Hij wilde met Mutlu trouwen, maar zij weigerde. “Ik hield niet van hem en wilde niet trouwen. Maar hij was geobsedeerd. Zo zijn de meeste mannen hier. Als hij met je wil trouwen, zul je wel moeten. Hij wilde zijn zin doordrijven.”  

Lees hier het verhaal van Mutlu. 

Hoop 

Wat de boventoon voert in de serie? Hoop. “Het hoort bij de leeftijd ook echt dingen te kunnen doen en stappen te zetten die volwassenen niet snel meer zouden doen. Dat is ook het geweldige van jong zijn”, vertelt Margriet in een interview over het programma. Haar drijfveer voor de serie is nieuwsgierigheid naar de positie van jongeren. De drijfveer zorgt voor bijzondere lessen. Niet alleen de kijker leert veel tijdens de serie. Ook Margriet leert enorm veel. Door de voorafgaande research, maar vooral doordat het verhaal zich gaandeweg ontwikkelt.  

Het seizoen gaat vrijdag 15 oktober van start om 22.10 uur bij KRO-NCRV op NPO2.