Roermond, 7 juli 2022 - Op 23 juli is het 450 jaar geleden dat troepen van Willem van Oranje de Gelrese stad Roermond veroverden. Zij plunderden daarbij onder meer het kartuizerklooster. De soldaten doodden daarbij dertien monniken en andere geestelijken, onder wie de secretaris van de bisschop van Roermond. De moord op deze ‘Martelaren van Roermond’ wordt zaterdag 23 juli herdacht met een eucharistieviering, een symposium en de tentoonstelling ‘Roermond wordt wereldnieuws’.
De opstand onder leiding van Willem van Oranje tegen Spanje “wordt doorgaans gepresenteerd als een heldenverhaal”. Maar volgens het bisdom Roermond heeft dit verhaal ook een schaduwzijde, zoals de moord op de kartuizers en andere inwoners van Roermond de schaduwzijde van de ‘Geboorte van Nederland’.
De brute moord vond plaats in de nog steeds bestaande Caroluskapel. Op een schilderij dat later van die gebeurtenissen werd gemaakt, spuit het bloed tot aan het plafond. In het voormalige klooster bij die kapel zijn tegenwoordig de kantoren van het bisdom Roermond gevestigd.
In diezelfde Caroluskapel, gelegen aan de Swalmenstraat, wordt op 23 juli een expositie geopend, tot stand gebracht door het stadsarchief in samenwerking met de Sint-Christoffelparochie en het bisdom.
De tentoonstelling laat schilderijen, gravures en boeken uit de vijftiende tot en met de negentiende eeuw zien, afkomstig uit verschillende openbare en privécollecties. Deze objecten vetellen het verhaal van de Martelaren van Roermond, het klooster waarin ze verbleven en de verregaande impact die deze gebeurtenis had.
Een gedetailleerde maquette laat zien hoe het drama verliep en op welke plekken in het klooster de slachtoffers aan hun eind kwamen.
Een audiovisuele presentatie toont hoe elders in Europa enorme schilderijen de herinnering aan deze gruwelijke gebeurtenis levend hielden. Sommige van de getoonde objecten keren voor korte tijd terug naar de plek waar ze ooit werden bewaard, andere zijn nooit eerder te zien geweest.
Maar “het meest bijzonder – en indringend”, schrijft het bisdom in de aankondiging “is het feit dat de bezoeker zeer dicht bij het verhaal kan komen: in twee reliekkasten in de Caroluskapel wordt het gebeente van de in 1572 vermoorde monniken eerbiedig bewaard. Deze reliekkasten zijn voor bezoekers te zien.”
Het programma op 23 juli begint om 11.00 uur met een pontificale eucharistieviering in de Caroluskapel, gevolgd door een processie door de kruisgang met een deel van de relieken van de Martelaren van Roermond. Aansluitend wordt het beeld ‘De Kartuizer’ van kunstenaar Jean Notten onthuld. ‘s Middags wordt er een symposium over het drama van 1572 gehouden.
De Martelaren van Roermond zijn:
- Stefanus van Roermond, portier
- Albertus van Winsen, belastingambtenaar
- Johannes van Sittard, bakker
- Erasmus van Maastricht, priester
- Matthias van Keulen, priester
- Henricus Wellen, diaken
- Johannes van Luik, priester
- Johannes Leeuwis, priester
- Johannes Gressenich, diaken
- Severus van Koblenz, priester en gast
- Paulus van Waelwijck, priester en secretaris van de bisschop van Roermond
- Wilhelmus Wellen, priester en procurator
- Vincentius van Herck, priester en koster