Padua, 13 juni 2021 - In Padua wordt vandaag het hoogfeest van de stadspatroon Sint-Antonius gevierd. Dankzij de geleidelijk afnemende coronacrisis zijn er weer velen naar deze universiteitsstad in de Italiaanse regio Veneto gekomen om deze populaire minderbroeder te vereren. Vanmiddag trekt een grote processie met de relieken van Il Santo (‘de Heilige’) door Padua.

Volg de festiviteiten in Padua

Op 10 juni arriveerde een belangrijke relikwie van Sint-Antonius, die al eeuwen in Venetië wordt bewaard, in Padua. Daar zal het bot van een onderarm van de middeleeuwse wonderdoener na 369 jaar weer even verenigd worden met diens overige resten in de aan hem gewijde basiliek. Sinds 1652 wordt die bewaard in de Basiliek van de Madonna della Salute, in Venetië. Van 13 tot 20 juni, ter gelegenheid van het feest van de heilige Antonius, zal de relikwie worden tentoongesteld op het hoofdaltaar van het Heiligdom van Padua.

Encyclopedie: Sint-Antonius van Padua

Normaliter wordt Padua rond 13 juni, de sterfdag en daarom ook de liturgische gedachtenis van Sint-Antonius op de Algemene Romeinse Kalender, overspoeld met vereerders uit alle windstreken. Dat zijn er dit jaar minder, maar wel veel meer dan vorig jaar, toen Veneto zwaar getroffen was door de pandemie.

LEES: Sint-Antonius in Padua, steun en toeverlaat in bange dagen (22 maart 2020)

Vóór de coronavirusuitbraak bezochten zo'n 3,5 miljoen pelgrims het hele jaar door de Basiliek van de Heilige Antonius in Padua. Het is een van de grootste en bekendste bedevaartskerken van Italië. Antonius (1195-1231) was immers lange tijd, samen met zijn medebroeder Franciscus van Assisi (1181/82-1226) de populairste heilige in Italië. Antonius is misschien wel de meest universele heilige. In bijna alle katholieke kerken in de wereld staat wel een beeld van hem, meestal met een kindje Jezus op zijn arm.

In de Reliekkapel van de Sint-Antoniusbasiliek bevindt zich een gouden reliekschrijn uit 1436 met daarin de ongeschonden tong van de beroemde boeteprediker en kerkleraar, die als buitengewoon welsprekend werd beschouwd. Ernaast, drijvend in een troebele vloeistof, liggen de kraakbenen van zijn stembanden, pas in 1981 gevonden tijdens het laatste onderzoek van zijn botten. Een aanblik die niet iedereen kan verdragen of eerbiedig vindt.