In de nieuwe serie Uit het rood duikt Edson da Graça in de wereld van jongeren met schulden. Edson is ervaringsdeskundige, hij zat ruim tien jaar in de schulden.

Ik weet als geen ander waar ze doorheen gaan

Edson da Graça helpt in Uit het rood als ervaringsdeskundige jongeren met schulden. Het was voor mij constant overleven. Je leeft in angst en met stress, en dat is een enorme last om te dragen. Pas toen ik ging praten over mijn problemen, was dat het begin van mijn weg terug naar de maatschappij. Het heeft mijn leven gered. ‘Uit het rood’ is voor mij dan ook een heel bijzonder programma, ik weet als geen ander waar ze doorheen gaan”. 

Schulden ondere jongeren enorm toegenomen

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit oktober 2020 blijkt dat Nederland 614.000 huishoudens kent met geregistreerde problematische schulden. De afgelopen jaren zijn schulden onder jonge mensen met maar liefst 70% toegenomen. “Met deze serie willen we als KRO-NCRV de complexe problematiek van schulden bij vaak kwetsbare jongeren onder de aandacht brengen. Het programma laat zien hoe ingewikkeld het is om uit die problemen te komen en waarom het belangrijk is dat we hier als maatschappij aandacht aan besteden”, aldus Sandra Hilster, mediadirecteur KRO-NCRV. 

Uit het rood

In Uit het rood volgen we vijf jonge mensen met schulden, variërend van 6000 tot maar liefst 90.000 euro. De jongeren worden een half jaar gecoacht door een vijftal jonge, succesvolle en vooral sociale ondernemers. Zij weten als geen ander hoe je financiële obstakels kan overwinnen en met vallen en opstaan je doel kan bereiken.

Uit het rood, dinsdag 1 en 8 februari om 21.15 uur en vanaf dinsdag 15 februari om 21.00 uur bij KRO-NCRV op NPO 3.