Begin oktober werd bekend dat 20 gemeenten onderzoek gingen doen naar geroofd Joods vastgoed in de Tweede Wereldoorlog. Nu zijn dat er inmiddels 34, waaronder Maastricht en Eindhoven. 

Joodse bewoners wisten niks

Het onderzoek focust zich op het uitzoeken of er over de periodes dat Joodse huiseigenaren ondergedoken zaten of werden gedeporteerd, er belasting werd geheven. Dit gebeurde namelijk in de Tweede Wereldoorlog. Huizen werden doorverkocht toen de Joodse bewoners moesten onderduiken of naar een concentratiekamp werden getransporteerd. Hier wisten de Joodse bewoners zelf niet van. Als ze het kamp al overleefden, moesten sommige mensen nog na de oorlog belasting betalen. 

Compensatie

De eerste gemeente die de achterstallige belastingen tegemoet wilden komen was Amsterdam. Zij keerden tien miljoen euro uit aan compensatieregelingen. Ook Den Haag en Rotterdam keerden compensaties uit. In Maastricht is uit het vooronderzoek gebleken dat er geen signalen zijn dat de gemeente Joodse inwoners heeft doorbelast. Eindhoven en Utrecht wachten nog op de resultaten van het onderzoek. Deze maken ze binnenkort bekend. 

Ben je benieuwd hoe het zit in jouw gemeente?

Zoek hier op de kaart jouw buurt

Lees hier het hele artikel

Bekijk hier de video