Het antwoord is eenvoudig: de Kerstboodschap (Italiaans: Messaggio natalizio) en de Paasboodschap (Messaggio Pasquale) van de Heilige Vader. Nadat de kerst- of paasboodschap heeft geklonken, is het tijd voor het Urbi et orbi (Latijn voor ‘aan de stad en aan de wereld’).
Boodschap vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek
Met Kerstmis (25 december) en op Paaszondag vindt er in de Sint-Pietersbasiliek van Vaticaanstad een plechtige mis plaats waarin de paus voorgaat, tenminste als zijn gezondheid dat toelaat. Na afloop houdt hij een korte pauze om vervolgens met een aantal kardinalen naar het centrale balkon van de façade van de basiliek te gaan. Intussen heeft zich dan op het Sint-Pietersplein een menigte gevormd. Tot deze mensen richt de paus zich in eerste instantie als hij vanaf het balkon de tekst van zijn boodschap voorleest. Uiteraard spreekt hij ook tot de wereld, want miljoenen mensen kijken rechtstreeks mee via tv en internet.

Urbi et Orbi
Nadat de kerst- of paasboodschap heeft geklonken, is het tijd voor het Urbi et orbi (Latijn voor ‘aan de stad en aan de wereld’). Dat is de naam voor de speciale zegen die de paus uitspreekt op voornamelijk hoogtijdagen.
Pauselijke kerst- en paasboodschap
Soms wordt de pauselijke kerst- en paasboodschap Urbi et orbi genoemd, maar dat is incorrect, hoewel: de boodschap van de paus is natuurlijk ook voor de stad Rome (urbs) en haar inwoners bestemd alsook voor alle mensen van de wereld (orbis).

Waarom aan de stad en de wereld?
Tot slot: waarom wordt er eigenlijk onderscheid gemaakt tussen de stad en de wereld? Dat is omdat de paus allereerst de bisschop van Rome is. In die hoedanigheid is hij de Opvolger van Petrus, die door Jezus werd aangewezen als de eerste onder de apostelen. Petrus was het hoofd van de jonge christengemeente van Rome. En aangezien de Petrusfiguur betekenis heeft voor de universele kerk, is de paus ook de leider van de wereldwijde gemeenschap van katholieken. Vandaar dat er gezegd wordt: urbi et orbi.