Haarlem, 24 maart 2021 - Het Werkverband van Katholieke Homo-Pastores (WKHP) heeft opgeroepen het Vaticaanse verbod op het zegenen van homostellen te negeren. De disciplinaire gevolgen daarvan zullen wel meevallen, zegt WKHP-voorzitter Frans Bossink in een vandaag gepubliceerd interview in de Volkskrant.

“Je kunt een berisping krijgen van de bisschop waar je onder valt. Maar veel van de pastores in ons werkverband hebben al de pensioengerechtigde leeftijd. Die zijn niet zo bang voor de bisschop, want zij kunnen hun baan niet verliezen”, zegt Bossink, geestelijk verzorger in het Spaarne Gasthuis (Haarlem/Hoofddorp.

Lees: Vaticaan zegt nee tegen kerkelijke zegening homoparen

In een open brief aan de Nederlandse bisschoppen en pastoraal werkenden van 19 maart verklaart het WKHP het Vaticaanse nee tot “on-evangelie”. De Congregatie voor de Geloofsleer antwoordde op de vraag of de Kerk bij machte is verbintenissen tussen personen van hetzelfde geslacht te zegenen: ‘Negatief’.

“Wat is dit voor kerkelijke overheid? Een verhard hart, ziende blind, een gepleisterd graf, de wet belangrijker achtend dan de mens. Klinkt hier ergens nog het evangelie? En dan nog dúrven beweren dat je niet discrimineert, maar slechts de kerkelijke leer uitlegt. Ja, een leer die geheel is losgezongen van de werkelijkheid. Als de herder zijn schapen niet serieus neemt, kan de herder zelf niet meer serieus genomen worden!”, aldus het WKHP, dat ongeveer veertig leden telt, in de open brief.

Bossink zegt te betreuren dat de Nederlandse bisschoppen niet net zoals hun Vlaamse college Johan Bonny in opstand komt tegen het nee van de Congregatie voor de Geloofsleer. “Helaas hebben we in Nederland geen heldhaftige bisschoppen, zoals Johan Bonny in Antwerpen, die zich duidelijk vóór de mogelijkheid van een zegen over homo- en lesbische relaties durft uit te spreken. Je hebt scherpslijpers en je hebt er een aantal die meer de houding aannemen: wat niet weet, wat niet deert.”

Lees: Boze bisschop Bonny verontschuldigt zich voor Vaticaans nee

Bossink wijst verder op wat er gaande is in Duitsland. “Bisschoppen zeggen daar: dit kan niet langer op deze manier, de tijden zijn veranderd. We kijken nu anders aan tegen seksualiteit, liefdesrelaties en gezinsvorming dan vroeger. Als mensen een zegen voor elkaar zijn in het leven, dan moet je dat als kerk erkennen. Grof gezegd: ga je uit van de oude traditie of van het geleefde leven? Dat zijn verschillende paradigma's die op elkaar knallen.”

Lees: Preses Duits episcopaat betreurt pauselijk nee tegen zegening homokoppels

Bossink vindt de rol van de huidige paus in deze kwestie onduidelijk. “Wat frustrerend is, is dat paus Franciscus op allerlei informele momenten een andere toon zet. Zo zegt hij onder meer tegen een mannenpaar met kinderen dat ze hun kinderen in de eigen kerk kunnen laten dopen. Vervolgens komt er een officieel document van de kerk dat van een heel andere orde is.”

De WKHP-voorzitter vermoedt dat Franciscus wel een strategie heeft. “Hij heeft de kerkelijke leer op dit punt nooit ter discussie gesteld. Mijn eigen gevoel, en misschien ook wel mijn eigen verlangen, zegt dat hij ruimer denkt. Dat hij als het ware de grond aan het bewerken is om verandering en ruimte te creëren, maar dat die ruimte er in de hoofdregionen van het Vaticaan nog niet is.”