Parijs, 8 december 2024 – Het hoofdaltaar van de heropende Notre-Dame van Parijs is vanochtend tijdens een pontificale hoogmis gewijd door aartsbisschop Laurent Ulrich. Vanwege de feestelijke gelegenheid van de altaarwijding droegen de celebranten geen paarse kazuifels, zoals is voorgeschreven in de Advent, maar witte. Bijna 170 bisschoppen uit Frankrijk en de rest van de wereld concelebreerden, evenals een priester uit elk van de 106 parochies in het bisdom Parijs en een priester uit elk van de zeven oosters-katholieke kerken.
Besprenkeling met wijwater
De viering werd voorafgegaan met een zuiveringsritueel. Alle aanwezigen werden door de aartsbisschop en andere celebranten besprenkeld met wijwater. Daartoe werden sparrentakken gebruikt. Onderwijl zong het koor: “Ik heb water uit de tempel zien stromen, uit de rechterzijde, alleluia. En allen tot wie dit water kwam, werden gered, en zij zullen zeggen: alleluia, alleluia.” Na de besprenkeling van de gelovigen werd het altaar met wijwater besprenkeld.
Geen magisch object
In de woorddienst van de mis klonken de lezingen van de Tweede Zondag van de Advent. In zijn homilie introduceerde monseigneur Ulrich het nieuwe altaar, ontworpen door de Franse kunstenaar Guillaume Bardet. Hij prees de “nobele eenvoud” ervan. “Het is Christus zelf die we hier in het hart van onze eucharistie, van onze samenkomst plaatsen”, legde de Parijse aartsbisschop uit. Een centrum “waar al onze ogen op gericht zijn”. “Het is geen magisch object, maar een instrument waardoor we Christus in ons midden leren zien”, vervolgde hij, voordat hij het altaar vergeleek met “de tafel waarrond Christus zijn leerlingen vormde”.
Relieken
Na het Credo werd de Litanie van alle Heiligen gezongen en het wijdingsgebed uitgesproken. Vervolgens plaatste de aartsbisschop relieken van St. Marie Eugénie Milleret, St. Madeleine Sophie Barat, St. Catherine Labouré, St. Charles de Foucauld en de zalige Vladimir Ghika in het altaar. De levensverhalen van deze personen zijn nauw verbonden met de Kerk van Parijs.
Chrisma
Vervolgens werd het altaar door de aartsbisschop, die zich van zijn kazuifel had ontdaan en een speciaal schort droeg, met een grote hoeveelheid chrisma gezalfd. Daarmee bestemde hij het object exclusief voor het Heilige Misoffer. Daarna werd de overtollige olie door vier diakens met doeken opgedept. Tenslotte werd het altaar bekleed met een dwaal en werden er een kruisbeeld en een kandelaars opgezet, gevolgd door een lichtritueel. Daarmee was het altaar gereed voor het eucharistisch gedeelte van de hoogmis.
Macron
De hoogmis werd bijgewoond door president Macron, die in overeenstemming met het Franse laïcisme niet te communie ging. De echtgenote van de president, Brigitte Macron, ging echter wel te communie.
Onbevlekte Ontvangenis
Op 8 december wordt doorgaans de Onbevlekte Ontvangenis van Maria gevierd, maar omdat deze dag dit jaar op een adventszondag valt, wordt dit hoogfeest in sommige landen een dag opgeschoven. Aangezien de Notre-Dame – de naam zegt het al – aan de Moeder Gods is toegewijd, wordt de Onbevlekte Ontvangenis morgen groots gevierd in de heropende kathedraal van Parijs. Paus Franciscus heeft echter vanochtend wel de hoogmis van de Onbevlekte Ontvangenis gevierd. Hij deed dat in de Sint-Pietersbasiliek samen met de 21 nieuwe kardinalen.