Rome, 7 december 2021 - Paus Franciscus aanvaardde op 2 december het ontslag van Michel Aupetit als aartsbisschop van Parijs. Dat deed hij omdat de Franse kerkleider voorwerp geworden was van roddel over een zonde tegen de kuisheid en daardoor zijn goede reputatie had verloren. “Ik aanvaardde zijn ontslag niet op het altaar van de waarheid maar op het altaar van schijnheiligheid”, zei de paus gisteren tijdens de vliegtuigpersconferentie tussen Athene en Rome.

Franciscus gaf antwoord op een vraag van een meereizende journalist van het Franse dagblad Le Monde. De paus opende met een tegenvraag: “Was het zo erg wat Aupetit had gedaan, dat hij daarom mij zijn ontslag moest aanbieden? Kan iemand mij dat zeggen? Wat heeft hij gedaan?”

De journalist van Le Monde zei daarop: “Dat weten wij niet. Waarom heeft u zijn ontslag aanvaard? Betrof het een bestuurlijke kwestie of was het iets anders?”

Franciscus: “Als we de beschuldiging niet kennen, dan kunnen we niet veroordelen. Wat was de beschuldiging? Wie weet het? Het is een kwalijke zaak. Voordat ik antwoord, zeg ik dit: verricht onderzoek, zonder dat is het gevaarlijk. Hij is veroordeeld. Wie heeft hem veroordeeld? De publieke opinie, roddel. We weten het niet. Als je het weet, zeg het. Anders kan ik niet antwoorden. En u weet het niet want het was een fout van hem, een fout tegen het Zesde Gebod maar geen algehele: liefkozingen en massages die hij zijn secretaresse gaf. Dat is de beschuldiging. Dat is de zonde, maar niet een van de zwaarste zonden, want de zonden van het vlees zijn niet de zwaarste zonden. De zwaarste zonden zijn engelachtiger: hoogmoed, haat.

“Dus, Aupetit is een zondaar, net als ik. Ik weet niet of u zich een zondaar voelt, misschien zoals Petrus dat was, de bisschop op wie Jezus Christus de kerk grondvestte. Hoe is het mogelijk dat de gemeenschap van die tijd een zondaar als bisschop aanvaardde, terwijl hij zulke zonden van engelachtige aard op zijn geweten had, zoals het verloochenen van Christus? Zij aanvaardde Petrus omdat het een normale kerk was. Zij was gewend zich altijd een zondaar te voelen, allen deden dat; het was een nederige kerk. Men ziet dat onze kerk niet gewend is om een zondaar als bisschop te hebben. Wij doen alsof onze bisschop een heilige is. Maar we zijn allemaal zondaars. Maar deze roddel groeit en groeit en groeit, en het neemt de goede naam van een persoon weg. Nee, hij kan niet besturen omdat hij zijn goede naam verloren heeft - niet vanwege zijn zonde, en dat is een zonde, zoals die van Petrus en zoals die van mij en van u, maar vanwege het geroddel van mensen. Daarom heb ik zijn ontslag aanvaard, niet op het altaar van de waarheid, maar op het altaar van de schijnheiligheid.”

De kleine zonde tegen de kuisheid waarover Franciscus sprak, betreft de omgang van Michel Aupetit met een vrouw toen hij nog geen bisschop was, maar vicaris-generaal van het aartsbisdom Parijs. Vorige maand publiceerde het blad Le Point een artikel over de wijze waarop Aupetit het aartsbisdom bestuurt. De aanleiding was het ontslag van twee vicarissen-generaal van Parijs. Ook werd geschreven dat Aupetit mogelijk een intieme relatie met een vrouw zou hebben gehad. Aupetit maakte daarop bekend dat hij op 25 november de paus zijn ontslag had aangeboden. Hij gaf toe dat hij de manier waarop hij met een bepaalde vrouw was omgegaan, aanleiding zou hebben kunnen geven tot ergernis, maar hij ontkende dat de relatie seksueel was.

De aanvaarding van de paus van het ontslag is gebaseerd op het oude kerkrechtsprincipe van odium plebis, dat voorschrijft dat een kerkleider verwijderd moet worden als diens geloofwaardigheid, terecht of onterecht, bij het volk is aangetast.

Michel Christian Alain Aupetit werd in 1951 geboren in Versailles. Na de middelbare school ging hij medicijnen studeren. Van 1979 tot 1990 was hij huisarts in Colombes. Daarna ging hij naar het seminarie. In 1995 werd hij priester gewijd voor het aartsbisdom Parijs. In 2013 werd hij bisschop gewijd nadat hij was benoemd tot hulpbisschop van Parijs. Het jaar daarna werd hij benoemd tot diocesaan bisschop van Nanterre. Op 6 januari 2018 trad hij aan als 141ste aartsbisschop van Parijs. Hij volgde daarmee kardinaal André Vingt-Trois op.