Op zijn 15de begint Joan vragen te stellen over zijn afkomst. Waar komt hij vandaan en waar wonen zijn biologische ouders. Deze vragen leiden jaren later tot een zoektocht naar zijn roots. Joan vertrekt met Spoorloos naar zijn geboorteland Roemenië en ontmoet daar zijn biologische vader, oma, volle broer en zus. Hoe gaat het nu met Joan? 

Op jonge leeftijd heeft Joan met veel tegenslagen te maken. Hij heeft moeite op school, komt steeds vaker in de problemen en heeft last van woedeaanvallen. Het onverwachtse overlijden van zijn adoptievader raakt hem hard. Joan raakt in een zware psychose. Er is een gebrek aan stabiliteit in zijn leven. Het vinden van zijn biologische ouders kan dit hopelijk veranderen en hem meer zekerheid geven.  

Ik hoop dat de relatie met mijn familie standhoudt

De ontmoeting met zijn biologische familie in Roemenië is emotioneel. Vader, oma, volle zus en broer wonen in de stad Arad onder armoedige omstandigheden. “Ik vond het erg lastig om de leefomstandigheden van mijn familie te zien”. Via een tolk kan Joan met zijn familie communiceren. Hij verblijft een paar dagen in Arad. “Ik ben heel goed verwelkomd. We waren erg blij om elkaar te zien”. Na een paar dagen in Roemenië vertrekt Joan terug naar Nederland. Hij hoopt snel terug te gaan. “Ik hoop dat de relatie met mijn familie standhoudt”.  

De tekst gaat verder onder de foto van de leefomstandigheden in Arad, Roemenië: 

Leefomstandigheden Roemeense familie van Joan
Interieur toilet Roemeense familie van Joan

Zo vader, zo zoon 

Joan lijkt erg veel op zijn vader. “We vinden het allebei leuk om de baas te spelen”. Vader Farcas heeft net als Joan ook te maken gehad met gewelddadige uitbarstingen en mentale problemen. In de uitzending vraagt de vader zich af of het in de familie zit. Zijn vader, Joan’s opa, had er namelijk ook last van. Joan denkt van niet. “Ik denk niet dat het genetisch bepaald is. Ik geloof dat onze gedragsproblemen zijn ontstaan door kleine probleempjes die zijn gegroeid tot grotere problemen”. Volgens Joan lijkt oudere zus Maria Simona op hun moeder. “Ze is erg zorgzaam, en zo was mijn biologische moeder ook”. Joan’s Roemeense moeder is in 2005 overleden.  

De tekst gaat verder onder de foto van Joan met zijn biologische vader, broer en zus: 

Joan herenigt met vader broer en zus

Mijn vragen zijn beantwoord

Joan heeft nu antwoorden op de vragen die hij stelde als 15-jarige. “Ik weet nu hoe mijn vader eruitziet en wie mijn biologische familie is, ik hoef me niet meer af te vragen waar ik vandaan kom, mijn vragen zijn beantwoord”. De stabiliteit waar hij naar zocht is deels gevonden in Roemenië. “Mijn familie vinden heeft mij veel rust en blijdschap gebracht”. Inmiddels heeft zus Maria Simona plannen gemaakt met Joan om hem binnenkort te bezoeken in Nederland.