Londen, 24 oktober 2022 - Een recentelijk gepubliceerd onderzoeksrapport in het Verenigd Koninkrijk beveelt wetgeving aan die het melden van pedocriminaliteit verplicht stelt, en zegt specifiek dat er geen uitzonderingen mogen worden gemaakt voor de sacramentele biecht, wat zou kunnen leiden tot een botsing met een centraal principe van de katholieke leer.
Het rapport, getiteld Independent Inquiry into Child Sexual Abuse (IICSA) in Engeland en Wales, werd in 2014 door de Britse regering aangekondigd om te onderzoeken hoe de instellingen van het land omgingen met hun zorgplicht om kinderen te beschermen tegen seksueel misbruik. De onderzoekscommissie werd geleid door professor Alexis Jay.
In het IICSA-rapport wordt aanbevolen om burgers te verplichten naar de autoriteiten te gaan “wanneer zij een melding van seksueel misbruik van kinderen ontvangen van een kind of een dader, of er getuige van zijn dat een kind seksueel wordt misbruikt”. Daaraan is toegevoegd dat “het niet melden in die omstandigheden een strafbaar feit zou moeten zijn” en dat een melding “een absolute verplichting moet zijn” en er “geen uitzonderingen mogen worden gemaakt op basis van vertrouwensrelaties, religieus of anderszins".
Dat betekent dat als een priester een sacramentele biecht zou horen waarbij hij hoort over kindermisbruik - hetzij van de dader, hetzij van het slachtoffer - hij strafrechtelijk vervolgd zou worden als hij het niet zou melden aan de autoriteiten. Volgens het kerkelijk recht is het schenden van het biechtzegel echter een zwaar vergrijp dat met excommunicatie wordt bestraft; priesters worden geacht het biechtgeheim te verdedigen, zelfs met hun leven.
De Britse regering heeft beloofd binnen zes maanden op het IICSA-rapport te reageren. Een vergelijkbaar rapport in Australië, gepubliceerd in 2017, deed dezelfde aanbeveling, en de meeste Australische staten hebben verplichte meldingswetten aangenomen die sacramentele belijdenissen niet vrijstellen. De Anglicaanse Kerk in Australië verklaarde zich bereid aan de wet te voldoen en zei dat ernstige misdaden zoals kindermisbruik niet langer onder het zegel van de biecht zouden vallen. De anglicaanse Kerk van Engeland overweegt soortgelijke wetgeving in te voeren.