Jacobine Geel vraagt zich af: Bestaat er zoiets als een 'goede dood'?

In 2015 sprak de inmiddels overleden dichter René Gudde de befaamde woorden: ‘Sterven is doodeenvoudig, iedereen kan het.’ De realiteit blijkt echter een stuk weerbarstiger, pijnlijker en ongemakkelijker.

In Jacobine op 2 staat Jacobine Geel daarom samen met haar drie gasten stil bij het sterfbed: bestaat er zoiets als een ‘goede dood’?

Barbara van Beukering
Monica en Peter van Hest

Te gast is Barbara van Beukering, auteur van het boek Je kan het maar één keer doen; een persoonlijke zoektocht naar sterven. Ze schreef het boek om het taboe rondom de dood weg te nemen. Met Jacobine spreekt zij over de dood van haar beide ouders, waarvan zij het sterfbed compleet verschillend beleefde.

Monica en Peter van Hest spreken met Jacobine over de dood van hun 28-jarige dochter Susanne. Zij werd op een ochtend dood gevonden in haar bed. Hoe verloopt het rouwproces als je geen afscheid hebt kunnen nemen?

Natascha van Weezel
Stephanie Struijk

Ook spreekt Jacobine met Natascha van Weezel. Haar vader, parlementair journalist Max van Weezel, overleed in 2019 aan kanker. Tijdens zijn ziekbed, dat een jaar duurde, heeft Natascha nog veel waardevolle gesprekken met hem kunnen voeren. Helpt dit om de rouw te verzachten?

De muziek wordt deze week verzorgt door Stephanie Struijk, die het nummer Alles gaat maar door komt zingen; een lied over de vergankelijkheid van het leven.