Jan Verduijn: 'Adem is de verbinding tussen lichaam, hart en ziel'

Toen Jan Verduijn zijn vrouw verloor aan borstkanker, kwam hij in een duistere periode terecht. Zijn redding kwam uit een verrassende hoek: de helende werking van de adem.

Jan Verduijn verloor zijn vrouw Merel zeven jaar geleden aan borstkanker. De slopende ziekte en Merels overlijden waren traumatisch. Er begon een duistere periode waarin hij worstelde met alcohol en de zinloosheid van het leven. Waar hij voorheen kon putten uit zijn geloof, was hij nu ook het vertrouwen in God volledig kwijt. 

Zijn redding kwam uit een verrassende hoek: de helende werking van de adem. Tijdens rouwbegeleiding leerde hij dat zijn ademhaling hem altijd iets te vertellen heeft: “Je adem is de link tussen lichaam, hart en ziel. Als je adem stokt, stokt er ook iets in die verbinding.” Ook ontdekte hij het belang van de adem in de christelijke traditie. Zo staat het Hebreeuwse woord ruach zowel voor de levensadem als voor Gods aanwezigheid.

Een portret van Jan Verduijn
Een portret van Jan Verduijn en Annemiek Schrijver

Inmiddels heeft Verduijn een nieuwe vriendin en een zoontje van anderhalf: "Als ik terugkijk, lijkt het wel een heel nieuw leven. Toch probeer ik ook mijn jaren met Merel niet los te laten. Het heeft me gevormd." Met zijn spirituele centrum ‘Op Adem’ helpt Jan nu andere mensen te groeien in vertrouwen en rust, met de ademhaling als uitgangspunt.

Bekijk hier deze aflevering

De inspiratietekst van Jan Verduijn

En als een vrouw tien drachmen heeft en er één verliest, steekt ze toch de lamp aan, veegt het hele huis schoon en zoekt ze alles af tot ze het muntstuk gevonden heeft? En als ze het gevonden heeft, roept ze haar vriendinnen en buren bijeen en zegt: 'Deel in mijn vreugde, want ik heb de drachme gevonden die ik kwijt was.'

- Lukas 15: 8-9, Nieuwe Bijbelvertaling