"Je kunt de coronatijd zien als een 'reset-tijd'", vindt theoloog Jos van Oord. "Het is een periode tussen de tijd die was, en de tijd die komt." Het resultaat: zeven mijmeringen over het effect van de crisis op ons leven. Dit is aflevering 5, lees je mee?

Er is veel discussie in het land. Over van alles en nog wat. Ook over de komende Coronawet. Over de RIVM-regels. Van Viruswaanzin tot Virusangsten. De polarisatie slaat toe. Wat ik soms op Twitter lees!

Ik denk bij zulke discussies (nou ja discussies) nogal eens aan een oude tekst van de profeet Paulus: ‘Nu ken ik onvolkomen, maar dan zal ik ten volle kennen. Zoals ik gekend wordt.’ (1 Corinthe 13). Je kijkt in dit leven naar jezelf, maar - schrijft Paulus – je kijkt nog wel in een spiegel vol raadselen. Het is ons nog niet duidelijk wie wij zijn, wat de waarheid is. We weten van onszelf en over onszelf in fragmenten, aspecten.  We kennen maar halve waarheden. Of stukjes daarvan.

Kunnen zij met elkaar in gesprek gaan? Open, luisterend, lerend?

Dat zou ons best wat bescheidener kunnen maken als het om de vraag gaat hoe met elkaar om te gaan in deze COVID-19 tijd. We weten niet precies wat werkt. Wat er tegenwerkt. Er zijn mensen die het virus waanzin vinden, maar ook die met angst en in onzekerheid leven. Kunnen zij met elkaar in gesprek gaan? Open, luisterend, lerend?

Kun je echt één stelling betrekken? In dit geval zeg ik nee. Daarom hoor ik graag andere meningen dan de  mijne. Het helpt bij het ‘ten volle te kennen’.

De tekst van Paulus staat trouwens in een loflied op de liefde. Misschien is dat wat we vandaag de dag nodig hebben om het met elkaar uit te houden. ‘Liefde volhardt in het scheppen van ruimte, die bloeien laat en nooit verstikt, liefde loopt niet te koop, uitdagend, met hoge borst, liefde wil niet winnen, liefde laat zich kennen als toekomst die blijft’.