De komende weken speelt en dirigeert violist Johannes Leertouwer de Messiah, het beroemde werk van Händel over het leven van Jezus. ‘Het is een verhaal over hoop’, vertelt hij Annemiek Schrijver in De verwondering. ‘Hoop, niet als een cadeau dat je ontvangt, maar iets waar je naar moet zoeken. Soms in het duister, op de tast’. 

Toen Johannes Leertouwer voor het eerst een viool oppakte, veranderde zijn leven. Er was nog maar één ding waar hij zijn tijd aan wilde besteden: vioolspelen. Tot dan toe was hij een angstig en blij vlagen ook driftig jongetje geweest. De viool en de muziek gaven zijn leven betekenis, en hielden hem op het rechte pad. 

‘Muziek gaat altijd over emoties’, vertelt hij Annemiek in de boshut. ‘Het laat zien dat de emoties die jij voelt ook door anderen gevoeld kunnen worden. De uiteindelijke boodschap is: je bent niet alleen.’ 

Naast violist is Johannes ook dirigent. Met zijn eigen ensemble voert hij ieder jaar in de weken voor kerst de Messiah van Händel uit, met het bekende ‘Hallelujah’. De Messiah gaat over het leven, het sterven en de opstanding van Jezus. Johannes vertelt Annemiek hoe dit werk van Händel hem ieder jaar weer weet te raken. 

'De mens wordt aangemoedigd om het goede te doen'

Johannes Leertouwer

Met zijn viool laat hij horen hoe Händel de emoties van het verhaal van Jezus weet te verklanken. Zoals in de aria ‘The people that walked in darkness’. ‘Dat gaat over hoop’, zegt Johannes. ‘Hoop, niet als een cadeau dat je ontvangt, maar iets waar je naar moet zoeken. Soms in het duister, op de tast’. 

In deze onzekere tijden is de Messiah actueler dan ooit, vindt Leertouwer. ‘Alle adviezen die in dat verhaal gegeven worden, zijn van waarde voor vandaag. De mens is geneigd tot alle goed en kwaad, en we worden aangemoedigd om het goede te doen. Om ons niet terug te trekken, om geen hekje om onze tuin te zetten en te zeggen dat iedereen het verder maar uit moet zoeken. Dat is zo indringend actueel en belangrijk.’

Bekijk hier deze aflevering