Nederland kijkt met afschuw naar de ontwikkelingen in Oekraïne en toont zich solidair. KRO-NCRV zet in de indringende special: Kaarsje voor Oekraïne initiatieven uit het hele land centraal.

Zoals bijvoorbeeld een gezin uit Dalfsen dat hun huis opent voor zes vluchtelingen, onder wie drie jonge kinderen zonder ouders. Twee politiemannen uit Rotterdam steken een kaars aan op de Dam en lopen een symbolische mars voor vrede. Van Amsterdam naar Vredespaleis in Den Haag. 

Kaarsje voor oekraine
Paulien vangt vluchtelingen op

De Haarlemse Paulien Heesbeen vangt in haar woonwagen Oekraïense vluchtelingen op, niets doen is voor haar geen optie. Net als voor ondernemer Rob Aa uit Raalte. Hij staat in de startblokken om met een medisch team en tolk naar de Pools-Oekraïense grens af te reizen.

Agenten voor Oekraïne
Meisje steekt kaars aan

De actiebereidheid is immens.  Een mengeling van  angst, saamhorigheid, íets willen doen. In diverse kerken, katholiek, protestants, Oosters-Orthodox, worden kaarsen aangestoken. Als uiting van medeleven, diepe bezorgdheid, (wan)hoop, en roep om vrede.

Dichter Ester Naomi Perquin, filosoof Marli Huijer en Remonstrants predikant Claartje Kruijf laten, samen met KRO-NCRV-presentator Jacobine Geel, in Kaarsje voor Oekraïne hun licht schijnen over de vraag: hoe ga je om met machteloosheid?