Galveston, 12 november 2023 - Het komt slechts zelden voor dat een diocesane bisschop door de paus de laan wordt uitgestuurd. Dat is wat er is gebeurd met mgr. Joseph Strickland. Het Vaticaan maakte gisteren bekend dat paus Franciscus de ultraorthodoxe Texaan van het “pastoraal bestuur van het bisdom Tyler ontheven” had. Waarom werd niet vermeld. Kardinaal Daniel DiNardo, aartsbisschop-metropoliet van Galveston-Houston, heeft de reden inmiddels onthuld: Strickland had geweigerd zelf een ontslagverzoek in te dienen.

Paus ontslaat ultraconservatieve bisschop (11-11-2023)

Stricklands ontslag komt nadat het Dicasterie voor de Bisschoppen eerder dit jaar een formeel onderzoek in het bisdom had afgerond, waarbij werd gekeken naar het gebruik van sociale media door de bisschop en naar vragen met betrekking tot het bestuur van het bisdom. De zogeheten apostolische visitatie werd uitgevoerd door bisschop Dennis Sullivan van Camden (New Jersey) en emeritus bisschop Gerald Kicanas van Tucson (Arizona).

“Als resultaat van de visitatie is de aanbeveling aan de Heilige Vader gedaan dat de voortzetting van het ambt van bisschop Strickland niet haalbaar was”, zegt DiNardo in zijn verklaring.

“Na maanden van zorgvuldige overweging door het bisschoppencollege en de Heilige Vader werd het besluit genomen dat het ontslag van bisschop Strickland moest worden gevraagd”, vervolgt DiNardo. “Nadat dit verzoek op 9 november 2023 aan hem was voorgelegd, weigerde bisschop Strickland zijn ambt neer te leggen. Daarop heeft de Heilige Vader op 11 november 2023 bisschop Strickland uit het ambt van bisschop van Tyler ontheven.”

Strickland was sinds 2012 diocesaan bisschop Tyler, een suffragaan diocees van Galveston-Houston met ongeveer 120.000 gelovigen. De populaire maar polariserende Texaanse prelaat kreeg kritiek te verduren vanwege zijn felle posts op sociale media, waaronder een tweet van 12 mei waarin hij suggereerde dat paus Franciscus “het Depositum van het Geloof [geloofsschat] ondermijnde”.

Strickland gebruikte sociale media ook om anti-vaccinberichten te posten tijdens de COVID-19-pandemie. Ook is hij fel gekant tegen het presidentschap van Joe Biden vanwege diens steun aan “de slachting van onschuldigen door abortus gedurende alle negen maanden van de zwangerschap”.

Toch blijft het onduidelijk waarom Strickland niet meer verder mocht als diocesaan bisschop. Hij is echt niet de enige katholieke kerkleider die de koers van paus Franciscus bestrijdt. Of het ligt aan vermeend structureel wanbestuur van het kleine bisdom, is volgens diverse media onwaarschijnlijk.

Het is onbekend hoe de toekomst er voor de 65-jarige bisschop uitziet. Moet hij zijn voormalig diocees verlaten? Komt hij nog in aanmerking voor andere kerkelijke posities? En wie draait erop voor zijn levensonderhoud?