Douala (Kathpress) 6 november 2020 - De Afrikaanse kardinaal Christian Wiyghan Tumi (90) is ontvoerd in het noordwesten van zijn vaderland Kameroen. Dat is vandaag bevestigd door verschillende bronnen, onder wie aartsbisschop Samuel Kleda van Douala en vertegenwoordigers van de prefectuur Kumbo. 

Volgens diverse media zouden Tumi en een aantal andere mensen gisteravond zijn ontvoerd door aanhangers van de gewapende onafhankelijkheidsbeweging op de weg tussen Bamenda en de stad Kumbo. Onder de ontvoerden, volgens Radio France international, is Sem Mbinglo, de Fon (‘koning’) van Nso. De kardinaal zou met Mbinglo op weg zijn geweest naar Kumbo, dat door de Fon een jaar geleden werd verlaten vanwege aanhoudende dreigementen van separatisten.

Aartsbisschop Kleda zei tegenover La Croix Africa dat kardinaal Tumi hem had gebeld om hem in te lichten dat hij ontvoerd was. “Hij vertelde me dat hij verhoord was, maar ging niet in detail. Ik probeerde hem vanochtend terug te bellen, zonder succes”, zei mgr. Kleda, die sinds Tumi’s emeritaat in 2009 diens opvolger als diocesaan bisschop van het aartsbisdom Douala. 

Inmiddels heeft bisschop George Nkuo van Kumbo aan het Vaticaanse persagentschap Fides gemeld dat er van alles wordt ondernomen om Tumi's vrijlating veilig te stellen. “Wij geloven dat de kardinaal en de anderen veilig en wel zullen worden vrijgelaten”, aldus mgr. Nkuo, die de gelovigen van Kameroen oproept tot gebed voor de ontvoerden.

Paus geschokt door kindermoord in Kameroen

Kardinaal Tumi is een morele autoriteit in Kameroen. Nog maar een paar weken geleden vierde hij zijn 90ste verjaardag. De populaire kerkleider is al jaren intensief bezig met het zoeken naar een oplossing voor de crisis in de Engelstalige regio's in het noordwesten en zuidwesten. De bewoners hebben zich daar lang gemarginaliseerd gevoeld door de Franstalige bevolking. Ze eisen dat ze Engels kunnen gebruiken in plaats van Frans op school en in de rechtbank. Het protest, dat in 2016 werd aangewakkerd door plannen van de centrale regering om de school en het rechtssysteem francofoon te maken, heeft zich ontwikkeld tot een onafhankelijkheidsbeweging, die door de staatsveiligheidsdiensten met geweld werd bestreden. 

De crisis heeft meer dan 3.000 levens geëist. Volgens de UNHCR zijn al meer dan 700.000 mensen op de vlucht geslagen. Zowel de strijders van de verschillende onafhankelijkheidsbewegingen als het reguliere leger worden beschuldigd van ernstige mensenrechtenschendingen.

Christian Wiyghan Tumi werd geboren 15 oktober 1930 in Kikaikelaki. Hij werd in 1966 tot priester en in 1980 tot bisschop gewijd. Hij was diocesaan bisschop van achtereenvolgens van Yagoua, Garoua en Douala. Paus Johannes Paulus II verhief hem in 1988 tot kardinaal. Tumi nam deel aan het conclaaf van 2005.