De Rooms-Katholieke Kerk viert jaarlijks op 19 maart het hoogfeest van Sint-Jozef. Deze Joodse timmerman uit Galilea, was de man van Maria, de moeder van Jezus. Hij wordt vereerd als de Patroon van de Kerk.
Verering
Het feest van Jozef werd in Midden-Europa al in de negende eeuw op 19 maart gevierd. Waarschijnlijk is die datum gekozen vanwege het feest van Maria Annunciatie een week later.
lees het artikel Jozef van Nazareth
Patroon van de Kerk
De heilige karmelietes Teresia van Avila (1515-1582) en de heilige bisschop Franciscus van Sales (1567-1622) bevorderden de devotie tot Jozef sterk. In 1729 werd op bevel van paus Clemens XI het Jozeffeest verplicht voor de gehele RK-Kerk. In 1870 verhief paus Pius IX Jozef tot patroon van de Kerk. Zijn opvolger Leo XIII, wees de maand maart aan als de Jozefmaand. Ook verleende hij zijn goedkeuring aan het bidden van een speciale litanie ter ere van Jozef. In 1955 stelde paus Pius XII de 1ste mei in als het feest van Sint-Jozef Arbeider.
Franciscus
Paus Franciscus werd op 19 maart 2013, het hoogfeest van Sint-Jozef, geïnaugureerd. Hij bepaalde dat de naam van de bruidegom van Maria voortaan moest worden ingevoegd in de eucharistische gebeden II, II en IV van het Romeins Missaal. Eerder had paus Johannes XXIII dat al gedaan met de Romeinse Canon.
Hoogfeest
Volgens de gewone vorm van de Romeinse ritus zijn er in het kerkelijk jaar naast de sterke tijden (advent, kersttijd, veertigdagentijd, paastijd) ook speciale dagen waarop de Kerk een heilige gedenkt of een heilsfeit herdenkt. Die dagen hebben een bepaalde rang. De laagste rang is de facultatieve gedachtenis; dan de verplichte gedachtenis; vervolgens het feest; en als hoogste het hoogfeest. Een hoogfeest begint al op de avond van tevoren met het 'avondgebed op de vooravond' oftewel 'de eerste vespers'. Het hoogfeest van Sint-Jozef begint dus al op de avond van de 18de maart.
Als Sint-Jozef op een andere zondag dan Palmzondag valt, dan wordt het hoogfeest op de eerstvolgende beschikbare dag gevierd, meestal op maandag 20 maart. Als 19 maart in de Goede Week valt, dan wordt het hoogfeest gevierd op de eerst mogelijke dag daarvoor, meestal de zaterdag vóór Palmzondag.