Kiev, 24 januari 2022 - Katholieke bisschoppen in Oekraïne en Polen hebben vandaag een gezamenlijke boodschap uitgebracht waarin zij zeggen dat de toenemende spanningen met Rusland “een groot gevaar” vormen voor heel Europa.

De kerkleiders doen een beroep op alle betrokken regeringen om “af te zien van vijandelijkheden” in Oekraïne, na Rusland het grootste land van Europa qua oppervlakte.

“De huidige situatie vormt een groot gevaar voor de landen van Midden- en Oost-Europa en het hele Europese continent, die de vooruitgang kan vernietigen die tot nu toe door vele generaties is geboekt bij het opbouwen van een vreedzame orde en eenheid in Europa”, aldus de oproep ondertekend door onder anderen grootaartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek van Kiev-Halitsj, hoofd van de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk, en aartsbisschop Stanisław Gądecki, voorzitter van de Poolse Bisschoppenconferentie.

De bisschoppen publiceerden hun boodschap de dag nadat paus Franciscus had aangekondigd dat 26 januari een dag van gebed voor de vrede tussen Rusland en het Westen zal zijn.

De oorlog in Oost-Oekraïne tussen Russisch gezinde separatisten en Oekraïense regeringstroepen begon in februari 2014 en concentreerde zich op de streek van het Donetsbekken (Donass). De aanleiding was de afzetting van de Oekraïense president Viktor Janoekovytsj na pro-Westerse betogingen en de bezetting van Rusland van de Krim. Het conflict heeft meer dan 14.000 levens geëist en ongeveer 1,3 miljoen mensen uit hun huizen verdreven.

De strijdende partijen kwamen in juli 2020 een staakt-het-vuren overeen. Maar Rusland heeft naar schatting 100.000 troepen naar de Oekraïense grens gestuurd. De Amerikaanse president Joe Biden zei op 19 januari dat hij verwachtte dat de Russische president Vladimir Poetin het bevel zal geven tot een invasie.

“In hun toespraken wijzen de leiders van veel landen op de toenemende druk van Rusland op Oekraïne, nu er aan de grens massaal troepen worden verzameld. De bezetting van Donbass en de Krim heeft aangetoond dat de Russische Federatie, in haar schending van de nationale soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne, de bindende regels van het internationale recht aan haar laars lapt”, aldus de katholieke bisschoppen van Oekraïne en Polen.