Buenos Aires, 15 december 2024 – Het episcopaat van Argentinië roept president Javier Milei op meer aandacht te besteden aan de sociale component in diens harde hervormingsprogramma.
In een vandaag gepubliceerd interview met het Duitse persagentschap KNA zei aartsbisschop Marcelo Daniel Colombo van Mendoza, voorzitter van de Argentijnse Bisschoppenconferentie (CEA), dat het vooral de armere delen van de bevolking zijn die de gevolgen van de bezuinigingsmaatregelen moeten dragen. De ultraliberale Milei wil de hoge schuldenlast van Argentinië drastisch verminderen om onder meer de hoge inflatie aan te pakken.
“Ik heb het over gepensioneerden, mensen zonder vaste baan, zonder werk. Van die mensen die nog steeds geen toegang hebben tot een minimuminkomen”, zegt mgr. Colombo tegenover KNA. Volgens de aartsbisschop voelen ook delen van de middenklasse, die geen grote bestedings- of consumptiecapaciteit hebben, de ontberingen ten gevolge van het harde regeringsbeleid.
Meer fatsoen in politiek debat
Tegelijkertijd pleitte Colombo voor meer fatsoen in het politieke debat. “We moeten echter ook erkennen dat er een uitbundige, zeer agressieve politieke taal wordt gebezigd waarin waardering voor het institutionele ontbreekt. Maar wij geloven dat instellingen in dienst staan van de democratie en het sociale leven. Argentinië heeft bruggen, consensus en dialoog nodig. Ruzies en dit overdreven taalgebruik hebben ons nooit goed gedaan”, aldus de CEA-voorzitter.
Vuile Oorlog
Met betrekking tot het debat over hoe om te gaan met de militaire dictatuur in Argentinië (1976-1983), herinnert Colombo eraan dat de CEA de relevante kerkelijke archiefdocumenten van de kerk beschikbaar had gesteld aan de verschillende actoren in de samenleving om licht te werpen op het handelen van de Katholieke Kerk in die tijd. “Verzoening vereist zelfkritiek en erkenning van wat men heeft gedaan”, zegt de aartsbisschop, die eraan toevoegt dat dit niet door alle betrokkenen dit besef hebben. “Het doet ons vooral pijn dat degenen die betrokken waren bij de onderdrukking de organisaties niet hebben voorzien van de plaatsen waar de verdwenen personen naartoe werden gestuurd en ook niet van de namen, de lijsten met namen.” Colombo doelt hier op de ongeveer 30.000 personen die door de junta werden opgepakt om nooit meer thuis te komen.
Pausbezoek
De CEA-voorzitter zegt verder dat een concrete datum van een bezoek van paus Franciscus aan diens geboorteland nog altijd niet is vastgesteld. Het blijft hoogst opmerkelijk dat Jorge Bergoglio sinds het aftreden van paus Benedictus XVI eind februari 2023 nog altijd niet terug in Argentinië is geweest. Toch blijft aartsbisschop Colombo vol vertrouwen. “Een bezoek aan zijn vaderland is zijn wens en we geloven dat hij die zo snel mogelijk zal vervullen.”
12.02.2024 – Argentijnse president geeft paus gebakjes om het goed te maken
Italiaans staatsburgerschap
De Argentijnse president was onlangs in Rome voor een ontmoeting met de Italiaanse premier Giorgia Meloni en een evenement van Meloni’s politieke partij Fratelli d'Italia. Beide rechtse politici onderhouden een warme band met elkaar. De premier kreeg vorige maand van Milei een beeldje van een kettingzaag, het symbool van zijn bezuinigingspolitiek.
Eergisteren verscheen het bericht dat de regering-Meloni het Italiaanse staatsburgerschap aan Milei heeft toegekend op basis van het feit dat diens voorouders uit Italië kwamen. De president zei in februari tijdens zijn vorige bezoek aan Italië, toen hij ook door paus Franciscus in audiëntie werd ontvangen, dat hij zich “75 procent Italiaans” voelt, omdat drie van zijn grootouders Italiaanse wortels hebben. Hij voegde eraan toe een “ongelooflijke passie voor Italiaanse opera” te hebben.