Moskou (KNA/Kathpress), 8 januari 2021 - De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill van Moskou zegt een oplossing van het conflict met het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel te wensen. Toch haalde hij gisteren tijdens een interview op de Russische televisie wederom hard uit naar Constantinopel. Hij zei dat de herbestemming van de Hagia Sophia in Istanbul tot een moskee een “straf van God” is voor het pro-Oekraïense beleid van het Oecumenisch Patriarchaat.

Kyrill noemde de steun die patriarch Bartholomaios van Constantinopel aan de “schismatieke” Kerk van Oekraïne bood, een “misdrijf”. Die steun zou volgens de Rus zijn verleend onder druk van een “supermacht”, hij noemde de Verenigde Staten evenwel niet bij name.

De Hagia Sophia was ooit het grootste kerkgebouw van het christendom. Na de verovering van Constantinopel in 1453 werd het een moskee. Atatürk liet er in 1934 een museum van maken. In de zomer van 2020 werd de voormalige kathedraal op aandringen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan weer een moskee. Dat leidde tot grote verontwaardiging in de christelijke wereld.

Kirill roept op tot wederzijds gebed voor elkaar “zodat deze van buitenaf opgelegde crisis van de orthodoxie zo snel mogelijk voorbijgaat”. Hij voegde eraan toe: “De Russische Kerk is bereid haar deel van de weg te gaan om dit doel te bereiken.”

De Heilige Synode van Constantopel verklaarde twee jaar geleden de Orthodoxe Kerk van Oekraïne ‘autocefaal’, dus niet meer ondergeschikt aan het Patriarchaat van Moskou. Uit protest daartegen verbrak de Russisch-Orthodoxe Kerk de eucharistische eenheid met Constantinopel. Een mogelijke oplossing voor deze ernstige crisis is nog niet in zicht.