Londen, 6 mei 2023 – Koning Charles III, staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk en veertien andere landen, is vandaag gezalfd en gekroond tijdens een plechtige anglicaanse eucharistieviering in Westminster Abbey.
Rond 13.00 uur Nederlandse tijd kreeg Charles de 2,23 kilo zware St Edward's Crown op zijn hoofd gezet door Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury en primaat van de Anglicaanse Kerk. Ook koningin Camilla, de echtgenote van Charles, werd gezalfd en gekroond.
Na een in het Welsh gezongen Kyrie werd de koning een speciale kroningsbijbel aangereikt. Daarop legde Charles de eed af. Hij beloofde dat hij zal regeren over Groot-Brittannië en Noord-Ierland, en zijn andere landen en territoria volgens hun respectieve wetten en gebruiken. Ook beloofde hij de Wetten van God en de ware verkondiging van het Evangelie te onderhouden en dat hij de Kerk van Engeland zal beschermen alsook haar leer, eredienst, discipline en bestuur. Tevens verklaarde hij een trouwe protestant te zijn en ervoor te zorgen dat de troonopvolging in protestantse handen blijft.
Vlak vóór het Gloria bad de koning: “God van mededogen en barmhartigheid, wiens Zoon was gezonden niet om gediend te worden maar om te dienen, verleen uw genade zodat ik in uw dienst volmaakte vrijheid vind en dat ik in die vrijheid uw waarheid mag vinden. Geef dat ik een zegen mag zijn voor al uw kinderen, van elk geloof en overtuiging, dat wij gezamenlijk uw wegen van zachtheid mogen ontdekken en geleid worden op de paden van vrede, door Jezus Christus onze Heer.”
Na de hymne Veni Creator (‘Kom Schepper Geest’) werd een scherm geplaatst bij de eeuwenoude Troon van Sint-Edward. Daardoor werd de zalving met het in Jeruzalem gewijd chrisma aan het oog van de aanwezigen en de televisiecamera’s onttrokken. Daarna werd de koning een goudkleurig gewaad aangetrokken, met daaroverheen de koninklijke stola. Vervolgens werden Charles III de regalia en kroonjuwelen gepresenteerd, zoals de sporen, de koningsring, diverse zwaarden, de koninklijke handschoen, de rijksappel en scepters.
Bij de plechtigheid in Westminster Abbey waren zo'n 2.300 mensen aanwezig, onder wie ongeveer honderd staatshoofden. Onder hen waren de Nederlandse koning Willem-Alexander, de Spaanse koning Felipe, de Franse president Emmanuel Macron en de Italiaanse president Sergio Mattarella.
De plechtigheden begonnen vanochtend in een regenachtig Londen met de King’s Procession, de tocht van Charles en Camilla. Ze werden vervoerd met de Diamond Jubilee State Coach (een moderne koets met airco) van Buckingham Palace naar Westminster Abbey. Dat gebeurde onder grote belangstelling van het publiek.
Na de dienst gingen Charles en Camilla, begeleid door duizenden militairen, met de Gold State Coach naar Buckingham Palace. De koning droeg daarbij niet meer de kroningskroon maar de Imperial State Crown.
Na de processie volgde een saluut van militairen in de tuin van Buckingham Palace. Intussen was The Mall tussen het paleis en Trafalgar Square helemaal volgestroomd met tienduizenden mensen die een glimp van het gekroonde paar op wilden vangen. Uiteindelijk verschenen Charles en Camilla, beiden hun kroon dragend, op het balkon van Buckingham Palace.
Prins William, prinses Catherine en hun kinderen George, Charlotte en Louis vergezelden het koningspaar. Ook prinses Anne en prins Edward zwaaiden mee. Daarnaast stonden een aantal oudooms van Charles, de hertogen van Kent en Gloucester, op het balkon.
Zij waren getuigen van een zogeheten flypast, die precies over het paleis heen vloog. Formaties van de marine, het leger en luchtmacht gaven daarmee een saluut aan het net gekroonde koningspaar.
Nadat de koninklijke familie van het balkon was verdwenen, kwamen Charles en Camilla terug om nog een laatste keer het publiek toe te zwaaien. Daarmee kwam een einde aan de officiële plechtigheden.
Morgen vinden in heel het Verenigd Koninkrijk straatfeesten plaats en wordt bij Windsor Castle een kroningsconcert gehouden. Om de viering compleet te maken is maandag 8 mei een nationale feestdag.