Maastricht, 5 maart 2021 - Vanaf overmorgen is de ‘Maastrichtse Kruisweg’ van de kunstenaar George Vandegoor te zien in de kruisgang van de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht. De veertien staties van deze kruisweg van keramiek spelen zich niet af in het Jeruzalem van tweeduizend jaar geleden maar in het Maastricht van de vorige eeuw.

De kruisweg was een cadeau van de Maastrichtse Don Bosco-parochie aan de toenmalige pastoor Jan Jansen, bij gelegenheid van diens 25-jarig priesterjubileum in 1984. 

Over deze deze kruisweg is een folder uitgebracht in het Nederlands, Duits, Engels en Maastrichts (Mestreechs). 

Nadat de Don Bosco-kerk in 2017 uit de eredienst was onttrokken, ontfermde het kerkbestuur van dekenale Servaasbasiliek zich over de tegeltableaus met daarop de kruisweg.

Alle staties spelen zich af sluit in de straten van de Limburgse hoofdstad. Zo wordt Jezus veroordeeld bij het oude gerechtsgebouw van Maastricht. Vanaf de Minderbroedersberg loopt Jezus met zijn kruis via het Vrijthof, de Markt en het Stadspark naar de Sint Pietersberg (de locatie van de kruisiging) om te eindigen op de begraafplaats aan de Tongerseweg.

Het ontwerp van de veertien staties is van de hand van de kunstenaar George Vandegoor en de tegeltableaus werden vervaardigd door de Sphinxfabriek.

Maastricht stond jarenlang bekend om zijn keramische industrie. De pionier was Petrus Regout, die in 1836 een moderne, gemechaniseerde aardewerkfabriek oprichtte. In 1899 kreeg deze fabriek de naam Sphinx.