Rome, 15 juni 2023 - De Sloveense jezuïet en kunstenaar Marko Ivan Rupnik, beschuldigd van fysiek en psychologisch misbruik van een aantal vrouwelijke religieuzen, is onlangs uit de Sociëteit van Jezus verwijderd. De orde zegt in een vandaag uitgebrachte verklaring dat het besluit is genomen wegens Rupniks “koppige weigering om de gelofte van gehoorzaamheid na te leven”.
Rupnik was gevraagd om van gemeenschap te veranderen en “een nieuwe missie te aanvaarden”, aldus de verklaring. “Geconfronteerd met de herhaalde weigering van Marko Rupnik om dit mandaat te gehoorzamen, restte ons helaas maar één oplossing: verwijdering uit de Sociëteit van Jezus.”
Volgens het kerkelijk recht heeft Rupnik na ontvangst van het decreet op 14 juni dertig dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de wegzending. Het decreet werd op 9 juni uitgevaardigd, aldus de jezuïeten.
De Vlaamse pater Johan Verschueren, de overste van Rupnik in Rome, zei vandaag dat er geen verder commentaar zal worden gegeven totdat deze periode is verstreken.
In februari liet de orde weten een nieuwe interne procedure tegen Rupnik te hebben gestart nadat ze beschuldigingen tegen hem hadden ontvangen. De “zeer geloofwaardige” beschuldigingen omvatten beweringen van geestelijk, psychologisch en seksueel misbruik, en misbruik van geweten.
Rupniks oversten legden hem een aantal beperkingen op. De beperkingen waren volgens de Sociëteit van Jezus bedoeld “om van gemeenschap te veranderen en een nieuwe missie te aanvaarden waarin we hem als jezuïet nog een laatste kans gaven om in het reine te komen met zijn verleden en om een duidelijk signaal te geven aan de vele gekwetste mensen die tegen hem getuigden om de weg van de waarheid in te slaan”.
Volgens mediaberichten van de afgelopen maanden heeft Rupnik deze en andere bevelen getrotseerd, zoals de opdracht om in Midden-Italië te blijven en niet deel te nemen aan openbare artistieke activiteiten.
Het werk van Marko Rupnik, geboren in 1954, bestaat voornamelijk uit mozaïeken in een moderne Byzantijnse stijl. Vele katholieke heiligdommen in de wereld zijn versierd met zijn werk. Een daarvan is de benedenkerk van San Giovanni Rotondo, waar Padre Pio wordt vereerd.