Gesneden witbrood op blauwe achtergrond

Alles op een rij:

  • Waldkornbrood is eigenlijk een gekleurd witbrood. Het belangrijkste ingrediënt is tarwebloem - ook het hoofdingrediënt van witbrood. Hier lees je alles>
     
  • Aan witbrood wordt soms veldbonenmeel toegevoegd. Het meel maakt witbrood nóg witter en luchtiger. Hier lees je alles>
     
  • Heeft het bruinbrood een donkere kleur en bestaat het voornamelijk uit (tarwe)bloem? Dan is het vaak witbrood met toevoeging van moutmeel of gekarameliseerde suiker. Hier lees je alles>
     
  • De meest gebruikte broodverbeteraar is ascorbinezuur, ook bekend als vitamine C of E300. Dit resulteert in een groter en luchtiger brood. Hier lees je alles>
     

Wist je dat?

  • Op elk brood is het verplicht om aan te geven of het wit, bruin of volkoren is.
  • Er is sprake van witbrood als het belangrijkste bestandsdeel bloem is en de vliesjes van de zaadkorrels niet zichtbaar zijn.
  • Conserveermiddelen zijn in dagvers brood niet toegestaan.

Hier kun je op letten:

1. Ingrediëntenlijst

Bekijk of het hoofdbestanddeel van het brood (tarwe)bloem is. Echt witbrood wordt gemaakt van bloem, waarbij de vliesjes van de zaadkorrels niet zichtbaar zijn.

2. Kleur en uiterlijk

Laat je niet leiden door de kleur van het brood. Soms kan witbrood een donkere kleur hebben, wat het resultaat is van toegevoegd moutmeel of gekarameliseerde suiker. 

Er is sprake van witbrood als het belangrijkste bestandsdeel bloem is en de vliesjes van de zaadkorrels niet zichtbaar zijn. Een witbrood herken je dus doordat er geen vliesjes zichtbaar zijn. 

3. Broodverbeteraars

Veel fabrikanten voegen ascorbinezuur (vitamine C of E300) toe aan witbrood. Dit verbetert de ontwikkeling van gluten, wat resulteert in een groter en luchtiger brood. Als je gevoelig bent voor bepaalde toevoegingen of een voorkeur hebt voor brood zonder broodverbeteraars, controleer dan de ingrediëntenlijst.

4. Versheid

Versheid is belangrijk voor de smaak en textuur. Kies indien mogelijk voor brood dat op de dag zelf gebakken is.

Bekijk het fragment over witbrood

Keuringsdienst van Waarde
1 min 18 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Keurmerken voor brood

Biologisch brood is herkenbaar aan het Europees biologisch keurmerk, het Demeter keurmerk en het EKO-keurmerk

De grondstoffen van biologisch brood zijn voor minimaal 95 procent afkomstig uit de biologische landbouw

Tot de 5 procent van niet-biologische ingrediënten behoren gist, zout, zuurdesem of bakferment, water en broodverbetermiddelen.

KWV supermarktgids -keurmerken bruinbrood