KVW Supermarktgids - Zout en peper

Alles op een rij:

  • Hoe pittig is jouw peper? De pittige stof in een peper is capsaïcine en wordt gemeten met de Scoville-schaal: SHU. Zo scoort een paprika een 0 en een piri piri peper tussen de 100.000 - 225.000 SHU. Meer weten>
     
  • Het verschil tussen witte en zwarte peper? Voor zwarte peper drogen ze onrijpe bessen, bij witte peper is het een rijpe bes waar het velletje is verwijderd. Beide zijn afkomstig van dezelfde plant. Meer weten>
     
  • Is vierseizoenen peper echt van andere seizoenen? Vierseizoenen peper bevat peperkorrels van dezelfde plant, de oogst en verwerkingsmethode verschilt per korrel. En de rode korrel? Dat is geen peperkorrel, maar een rood besje. Meer weten>
     
  • Twijfel je tussen Himalayazout, steenzout of zeezout? Zout bestaat vooral uit natriumchloride en voor een klein deel uit andere mineralen. Die geven de kleur aan zout. De gezondheidsvoordelen zijn zeer beperkt. Meer weten>
     
  • Twijfel je tussen een potje gemalen zwarte peper en of hele korrels? Zwarte peperkorrels bevatten altijd een beetje zand. Uit onderzoek kwam naar voren dat het zandgehalte bij een potje gemalen zwarte peper tot 33 keer zoveel kan zijn als bij een potje hele peperkorrels. Meer weten>
     

Wist je dat?

  • Ongeveer twintig procent van de hoeveelheid zout die we consumeren, voegen we zelf toe aan ons eten. 
  • In Nederland komt het grootste deel van ons zout binnen via voedingsmiddelen zoals brood, vleesproducten en kaas.
  • Kant-en-klaarmaaltijden, pizza's, soepen, sauzen en hartige snacks behoren tot de voedingsmiddelen met de hoogste concentraties zout.
     
Keuringsdienst - Hete pepers schaal 1
Keuringsdienst - Hete pepers schaal 2

Hier kun je op letten:

Capsaïcine concentratie

Het werkzame stofje in peper die voor pittigheid zorgt, heet capsaïcine. Hoe hoger de concentratie, hoe pittiger de smaak. De pit van een peper zit vooral in de zaadlijsten.

Verschillende zouten

Alle zouten zijn van oorsprong zeezout. Het bestaat uit natriumchloride en kan sporen bevatten van andere mineralen; dit verklaart de variatie in kleuren zout.

Rijpingsproces

Zwart en witte peperkorrels komen van dezelfde plant. Het enige verschil tussen de soorten peper is het rijpingsproces. 

Kvw fragment: hoe wordt sambal oelek gemaakt?

Hoe wordt sambal oelek gemaakt?
3 min 35 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Keurmerken

Peper kan van biologische teelt zijn. Dat houdt in dat het wordt geproduceerd zonder chemische meststoffen, pesticiden en herbiciden.

Fairtrade is een internationaal keurmerk dat garandeert dat de peper voldoet aan de normen voor eerlijke handel. De boeren en telers hebben een eerlijk loon gekregen, en met hun rechten en gezondheid is goed omgegaan. 

BOB/BGA-keurmerk geldt voor zout en peper uit specifieke regio's met unieke kwaliteit, eigenschappen of productiemethoden. Het keurmerk geeft aan dat het product uit die regio komt en aan specifieke kwaliteitsnormen voldoet. Dit is het geval met de Espelettepeper.

KVW supermarktgids keurmerken zout en peper