Heb je zin in een pittig gerecht, maar wil je de pit wel zelf in de hand houden? Dan is het best handig als je weet hoe heet de de chilipeper is die je gebruikt. Van de paprika tot de pittigste peper op aarde: we zetten ze allemaal op een rijtje. 

De Scoville-schaal 

Het werkzame stofje in peper die voor pittigheid zorgt, heet capsaïcine. Hoe hoger de concentratie, hoe pittiger de smaak. Om de pittigheid meetbaar te maken, creëerde scheikundige Wilbur Scoville in 1912 de Scoville-schaal. Scoville maalde iedere peper, legde deze in alcohol om de pit te extraheren, en vervolgens verdunde hij het extract met suikerwater. Door 5 smaaktesters werd beoordeeld hoe vaak de peper verdund moest worden om de pittigheid niet meer te proeven. De Scoville units (SHU) geven in honderdtallen aan hoe vaak dit is. Bij een hoge score heb je dus een pittig ding te pakken. 

Ter illustratie: de paprika scoort een 0. Maar de Carolina Reaper, het pittigste pepertje op aarde, heeft een duizelingwekkende score van maar liefst 2.200.000 SHU.  

De pit van een peper zit vooral in de zaadlijsten.

Piri piri: klein maar vurig fijn 

De piri piri peper staat ook wel bekend als de African Bird’s Eye Chili of the African Devil. Ze komen in heel Afrika voor. Het is een pepertje van maar 1-2 cm groot, maar dat mag de pret niet drukken. Op een Scoville-schaal scoort de piri piri maar liefst tussen de 100.000 - 225.000 SHU.  

Keuringsdienst - Hete pepers schaal 1
Keuringsdienst - Hete pepers schaal 2

De bekendste pepers op een rijtje 

Om een beter beeld van de Scoville-schaal te krijgen, zetten we een paar pepers voor je achter elkaar. Hoe heet kun jij aan? 

  • Pepperoncini: 100 - 1.000 SHU. Deze peper wordt vaak in de Mediterraanse keuken gebruikt en vind je voornamelijk ingemaakt in zuur of olie. 

  • Jalapeño: 2.500 - 8.000 SHU. Een knaller in de Mexicaanse keuken en heerlijk op een taco. 

  • Cayennepeper: 30.000 - 50.000 SHU. Een bekende in het kruidenschap, vermalen in een potje. 

  • Tabasco: 30.000 - 50.000 SHU. Perfect over die boterham of nachoschaal heen. 

  • Madame Jeanette: 150.000 - 350.000 SHU. Geen rotigerecht is compleet zonder een portie gele peper. 

Ook interessant:

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

KVW - Sosha Duysker - Waterkip