Zin in een pittig gerecht? Maak dan zelf deze piri piri saus. Bewaar 'm in een gesteriliseerde pot en je kunt er weken mee vooruit. Als 'ie niet al eerder op is.

Saus, kruiden en pepers

De ene piri piri is de andere niet. Want er zijn piri piri pepers, piri piri kruiden en piri piri sauzen. Maar wat is piri piri eigenlijk? Pittig, dat is zeker. Maar niet elke hete peper mag piri piri heten. Echte piri piri zijn serieus pikante pepers. De African Bird's Eye chili is de chilipeper die piri piri piri piri maakt. Deze van origine Portugese saus is dan ook vernoemd naar de kleine rode pepertjes.

De Hollandse piri piri is de Portugese niet

Maar niet alleen in Portugal kunnen ze piri piri maken. Wij Nederlanders houden ook van wat pit in ons eten. Of zitten in de Hollandse producten die over piri piri spreken geen echte piri piri pepers? Wie op de ingrediëntenlijst kijkt kan bedrogen uitkomen. De piri piri uit Nederland blijkt namelijk een stuk minder pittig en bevat soms zelfs helemaal geen piri piri peper. Het heeft vaak meer weg van zoete chilisaus dan de pittige saus waar de Portugezen zo zot van zijn.

Met dit handige recept kun je gelukkig in een handomdraai je eigen authentieke piri piri saus maken!

Ingrediënten

 • 3 el piri piri peper, fijngesneden (African bird's eye chili)
 • 200 ml olijfolie
 • 1/5 citroen, uitgeperst
 • 2 tenen knoflook, fijngesneden
 • 2 laurierbladeren
 • 30 ml brandy of whisky
 • Een snuf zout

 

Benodigdheden

 • Een kleine pan

Piri piri peper: klein maar vurig fijn

De piri piri peper staat ook wel bekend als de African Bird’s Eye Chili of the African Devil. Ze komen in heel Afrika voor. Het is een pepertje van maar 1-2 cm groot, maar dat mag de pret niet drukken. Op een Scoville-schaal scoort de piri piri maar liefst tussen de 100.000 - 225.000 SHU.  

piri piri recept keuringsdienst van waarde

Bereiding

 1. Verhit de olijfolie in een kleine pan, en voeg de piri piri peper, het zout, de laurierbladeren en de knoflook toe. Laat de knoflook bruin worden.
 2.  Voeg dan het citroensap toe en breng het geheel aan de kook.
 3.  Zodra het mengel kookt, zet je het vuur uit. Voeg onmiddellijk de whisky of cognac toe.
 4. Wacht 30 minuten tot het afgekoeld is.
 5. Bewaar de piri piri saus in een gesteriliseerde afgesloten fles. Voilà!

Liever een dikke saus? Verwijder dan de laurierbladeren en pureer het geheel. Bewaar het onder een extra laag olijfolie.

Ook interessant:

Meer weten over eten? Aan jou de keuze

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten.

Keuringsdienst van waarde beste momenten