KVW Supermarktgids - Schaal- en schelpdieren

Alles op een rij:

  • Rauwe oesters? Het zijn altijd levende oesters, om de voedselveiligheid te garanderen. Vers betekent levend.  Meer weten>
     
  • Gamba of cocktailgarnaal? Garnalenkwekers knippen de ogen van vrouwelijke garnalen af, zodat ze eerder eitjes leggen. Bij wilde garnalen is dat niet het geval.  Meer weten>
     
  • Biologische mossel? Dat betekent niet direct een blijere mossel of een zuivere zee. Ook biologische mosselen worden door intensieve kweek gevangen. Meer weten>
     
  • Mosselen zijn een seizoensproduct. Je hebt door het jaar heen de keuze uit bodemcultuur mosselen of hangcultuur mosselen. De bodemcultuur mossel is in het seizoen van juli tot maart. In april, mei en juni liggen de hangcultuur mosselen in de schappen. Meer weten>
     
  • Zie je krabbenpoten in een viswinkel liggen? Krabben wordt vaak letterlijk een poot uitgedraaid en terug in zee gegooid.  Meer weten>

Wist je dat?

  • Garnalen veranderen naar roze bij verhitting door het pigment astaxanthine, dat vrijkomt wanneer de hitte de eiwitten scheidt.
  • Op de verpakking staat altijd de vissoort, productiemethode (vangst zee/zoetwater of kweek) en land van herkomst. 
  • Is er meer dan 5 procent water toegevoegd aan vis? Dan staat er 'met toegevoegd water' op de verpakking. 

Hier kun je op letten

Ethische praktijken

Het proces van garnalenkweek kan ethische vragen oproepen, zoals het afknippen van de ogen van vrouwelijke garnalen om de voortplanting te stimuleren. Noordzeegarnalen worden daarentegen alleen in het wild gevangen, en bij deze garnalen gebeurt dit dus niet.

Seizoensgebonden keuze

Het traditionele oesterseizoen valt in de maanden met een 'r', van september tot april. Buiten dit seizoen kunnen oesters zich in de voortplantingsfase bevinden en eicellen of zaadcellen bevatten, wat de kwaliteit en smaak kan beïnvloeden.

Duurzaamheid en keurmerken

Duurzame keurmerken zoals het MSC (Marine Stewardship Council) voor wilde schaal- en schelpdieren en het ASC (Aquaculture Stewardship Council) voor gekweekte varianten stellen eisen aan onder andere overbevissing, bijvangst, en de impact op de leefomgeving. 

Het biologische keurmerk en Fair Trade certificering bieden daarnaast garanties op het gebied van milieuvriendelijke praktijken en eerlijke arbeidsomstandigheden.

Bekijk het Kvw fragment over garnalen

Keuringsdienst van waarde
3 min 43 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Marijn Frank gaat langs bij een garnalenkweker in Thailand. Hoe zit het met de ogen van garnalen?

Keurmerken voor schaal- en schelpdieren

Staat het keurmerk Marine Stewardship Council (MSC) op de verpakking van wilde schaal-en schelpdieren? Dan wordt er rekening gehouden met overbevissing, beperkte bijvangst en beperkte schade aan de leefomgeving van vissen.  

Voor gekweekte schaal- en schelpdieren bestaat het Aquaculture Stewardship Council-keurmerk (ASC) met regels voor minder antibioticagebruik, duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden van het personeel. 

Ook heb je het biologische keurmerk. Dat geldt alleen voor gekweekte vis, wilde vis is nooit biologisch. Dan gaat het om meer zwemruimte en antibioticavrije voeding. 

Een Fair Trade certificering garandeert voor de lokale bevolking eerlijke prijzen en lonen, veilige werkomstandigheden en vaste contracten.

KVW supermarktgids - keurmerken verse vis