De garnaal is een feest voor het oog en een feest op je bord. Het wordt dan ook wereldwijd gegeten. Van een pasta, paella, currymaaltijd tot een klassieke garnalencocktail. Maar wist jij dat er een bizar geheim schuilt achter de garnaal op je bord?

Noordzeegarnaal of Hollandse garnaal

In het wild vind je garnalen in de zee en langs de kust. In Nederland gebeurt dit vooral in de Noord- en Waddenzee. Vandaar de naam Noordzeegarnaal, beter bekend als de Hollandse garnaal. Er wordt jaarlijks tussen de 12 en 24 miljoen kilo Noordzeegarnalen voor de Nederlandse markt gevangen. Dit zijn kleine roze garnaaltjes die je vaak in de Hollandse garnalencocktail vindt.

Gamba, scampi of toch cocktailgarnaal?

Er is veel vraag naar grotere garnalen als gamba’s en scampi’s. In Nederlandse schappen worden deze garnalen echter ook onder de naam cocktailgarnalen verkocht met claims als: 'onmisbaar voor een klassieke garnalencocktail'.

De kans bestaat dat jouw Hollandse garnalencocktail helemaal niet zo Hollands is. Wereldwijd komt namelijk meer dan de helft van de garnalen uit kweekvijvers in tropische landen. Want of er in de supermarkt op het label nou ‘gamba’ of ‘cocktailgarnaal’ staat, het is vaak dezelfde witpootgarnaal. Verscheept uit landen als Thailand, Vietnam, Honduras en Venezuela.  

Garnalen worden ook gekweekt

Omdat de vraag naar deze grotere garnalen groot is, doen kwekers in verre oorden er alles aan om hun productieproces te optimaliseren. Hoe ze dat doen? Het verhaal gaat dat kwekers de garnalen verminken om de productie van eieren te versnellen.

Garnalenkwekers knippen een oog van de vrouwelijke garnaal af om de productie van hormonen te remmen. In het steeltje van het oog ligt een klier die de hormonen aanmaakt. Die beïnvloeden het moment waarop een garnaal eieren kan leggen. 

Zonder oog – en dus zonder hormonen – kan de garnaal eerder beginnen met het leggen van eieren. De kweker kan hiermee de voortplantingstijd halveren. En dat scheelt, je raadt het al: geld.

ASC-keurmerk of MSC-keurmerk garnalen?

Maar hoe weet jij of jouw garnaal een oog mist? De laatste jaren komen er steeds meer initiatieven voor een meer verantwoorde kweekgarnaal op gang, zoals garnalen met het ASC-keurmerk. Toch krijgen ook garnalen waar de ogen afgeknipt worden dit ASC-keurmerk. 

Aan de garnaal in de verpakking kun je namelijk niet zien hoe deze gekweekt is. Alleen bij de moedergarnalen wordt het oog afgeknipt, en dus niet bij de garnalen die verscheept worden voor consumptie. Als je de garnalenkwekers in Thailand moet geloven passen ze deze praktijk overal toe in de garnalenkweek.

Noordzeegarnalen worden daarentegen alleen in het wild gevangen, en bij deze garnalen gebeurt dit dus niet. Wil je er zeker van zijn dat jouw Hollandse garnalencocktail ook echt van Hollandse bodem komt? Koop dan biologische Noordzeegarnalen garnalen met het MSC-keurmerk of vraag het je lokale visboer.

Meer van Keuringsdienst van waarde weten?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - Ersin - Olijfolie