Rome, 8 maart 2023 – Iets meer dan een kwart van de medewerkers van de Romeinse Curie, het pauselijke bestuursapparaat, is vrouw. Dat meldt Vatican News vandaag ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag.
Het percentage vrouwen die werkzaam zijn voor de diverse dicasteries en bureaus in Vaticaanstad en elders in Rome bedraagt 26,1 procent. Tien jaar geleden was dat nog 19,3 procent. In absolute aantallen gaat het om 812 van de 3.114 medewerkers van de Heilige Stoel.
Volgens Vatican News is 43 procent van de vrouwelijke werknemers van de Curie ingedeeld in de hogere salarisschalen van het Vaticaan, waarvoor meestal een academische graad vereist is, bijvoorbeeld in rechten of bestuurskunde. Vijf vrouwen bekleden de functie van ondersecretaris bij een dicasterie, één de rang van secretaris; dit komt overeen met respectievelijk het derde en het op één na hoogste managementniveau.
In het totale personeelsbestand van de Heilige Stoel en Vaticaanstad samen is het aantal vrouwelijke medewerkers bij het aantreden van paus Franciscus gegroeid van 846 in 2013 tot 1.165 nu, aldus Vatican News. Het aandeel van vrouwen steeg daarmee van 19,2 naar 23,4 procent.
Tot de bekendste en hoogstgeplaatste vrouwen die in het Vaticaan werken behoren de vicegouverneur van de Vaticaanse staat, zuster Raffaella Petrini; Alessandra Smerilli, de ‘nummer twee’ van het Dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Humane Ontwikkeling; en Barbara Jatta, de directeur van de Vaticaanse Musea.
Met Praedicate Evangelium, de apostolische constitutie uit 2022 waarmee de Romeinse Curie werd geregeld, heeft paus Franciscus het mogelijk gemaakt dat in de toekomst leken en dus ook vrouwen als prefecten dicasteries kunnen leiden.
Buiten de bezoldigde posities heeft de huidige paus ook een aantal vrouwen benoemd in toezichtfuncties, zoals de Duitse professor Charlotte Kreuter-Kirchhof.
Bisschop Johan Bonny van Antwerpen zegt tegenover de VRT bij gelegenheid van Internationale Vrouwendag dat vrouwen dringend meer verantwoordelijkheid moeten krijgen binnen de Katholieke Kerk. “Paus Franciscus werkt hieraan, maar het mag allemaal wat sneller gaan.”
De hoogste posities binnen de Katholieke Kerk worden ingenomen door bisschoppen. Dat zijn altijd mannen omdat vrouwen zijn uitgesloten van het wijdingssacrament.