Kim-Lian van der Meij: 'Soms leun ik op een wildvreemde'

‘Leun op mij’: dat is het thema van The Passion dit jaar. Op wie kunnen de presentatoren van Zin in morgen leunen in moeilijke tijden?

Door dik en dun, in voor en tegenspoed: het is belangrijk om mensen in je leven te hebben waar onvoorwaardelijk op kunt leunen. Zij helpen je door de moeilijke momenten heen én vieren je successen met je mee. Op wie kunnen Kim-Lian van der Meij, Sander de Kramer, Sosha Duysker en Thomas Cammaert leunen?

 

Hulp vragen

“Bij het thema ‘leun op mij’ denk ik meteen aan familie en vrienden die voor je klaarstaan’, vertelt Kim-Lian van der Meij. ‘Maar er zijn soms ook momenten in het leven dat je hulp nodig hebt als je familie en vrienden niet direct om je heen zijn. En om hulp vragen is niet altijd makkelijk, omdat je mensen niet lastig wil vallen of omdat je je dan heel kwetsbaar voelt.

Zo had ik laatst autopech. Heel stom, maar de accu van mijn auto deed het niet meer. Toen moest ik aan een wildvreemde vragen of hij mij kon helpen, terwijl ik niet weet of hij daar tijd voor heeft of zin in heeft. Maar ik werd zó lief geholpen. Die persoon heeft mij echt uit de brand geholpen zonder daar moeilijk over te doen of er iets voor terug te vragen. Soms leun ik dus op een wildvreemde en dan ben ik heel blij dat mijn medemens mij wil helpen.”

'Dit gebaar kwam echt op het juiste moment'

Sander de Kramer

Bijzonder gebed

“Ik heb een moeilijke tijd gehad toen ik twee beschadigde evenwichtsorganen had als gevolg van een tropisch virus”, vertelt Sander de Kramer. “Toen heb ik heel veel te danken gehad aan een goede vriend in Afrika. Hij zei: ‘Het komt goed, je moet doorzetten.’ Hij is toen met duizenden mensen tegelijk voor mij gaan bidden. Of je nou gelooft of niet, het geeft je het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Ik voelde me in die periode best wel wankel, letterlijk en figuurlijk, en dit gebaar kwam echt op het juiste moment.”

 

Een warm gevoel

“Als ik denk aan een antwoord op de vraag ‘Op wie kan jij leunen in moeilijke tijden’ krijg ik een warm gevoel van binnen”, zegt Sosha Duysker. “Omdat ik me realiseer dat ik best een handjevol mensen heb op wie ik kan rekenen. Sowieso mijn familie, maar ook mijn vriend en mijn beste vriendin. Dit zijn de mensen die écht altijd voor me klaarstaan als ik het moeilijk heb. Bij hen hoef ik me niet anders voor te doen en kan ik volledig mezelf zijn. In hun armen kan ik echt klein zijn als het tegenzit. Daar ben ik super dankbaar voor.”

'In hun armen kan ik echt klein zijn als het tegenzit'

Sosha Duysker

Gekozen familie

“De mensen op wie ik echt kan leunen zijn toch mijn moeder, mijn zus en mijn eigen gekozen familie; mijn vrienden”, vertelt Thomas Cammaert. “Ik heb een aantal vrienden waarvan ik weet: als ik hen ’s nachts bel dan staan ze voor mijn deur en dat is écht een fijn gevoel. Ook mijn vriend staat altijd voor me klaar. Ik weet dat we een team zijn en dat ik altijd op hem kan leunen.”

Pasen vier je met KRO-NCRV!

Wil jij meer leren over Pasen? En ben jij benieuwd welke programma's KRO-NCRV met Pasen voor jou uitzendt?

Pasen KRO-NCRV