Presentator Sander de Kramer: 'Put the women in charge'

Zin in morgen presentatoren Sander de Kramer en Thomas Cammaert zetten vrouwen in het licht die een grote impact hebben gehad op hun leven.

Vandaag, op Internationale Vrouwendag, staan we stil bij emancipatie en vrouwenrechten. Maar ook vieren we alle krachtige vrouwen én denken we aan hen die de weg voor de huidige generatie hebben vrijgemaakt.

Vrouwen die ons inspireren. Door wie ze zijn, wat ze doen (of juist niét doen) en wat ze hebben bereikt. Zowel in onze eigen kring, als de verschilmakers die hun stempel op de geschiedenis hebben gedrukt.

Ook Zin in morgen presentatoren Sander de Kramer en Thomas Cammaert staan vandaag stil bij de vrouwen die een grote impact hebben gehad op hun leven. Wie zetten zij vandaag in het licht?

Sander de Kramer
Thomas Cammaert en zijn oma

Sander de Kramer: 'De Majoor is mijn rolmodel'

‘Internationale vrouwendag is zó belangrijk. In Sierra Leone, waar ik vaak kom met mijn Sunday Foundation, is het zelfs een nationale vrije dag.

Vrouwen zijn de pilaren van onze samenleving. Toen ik laatst de vraag kreeg hoe we de multi-crises waar we in zitten kunnen oplossen, hoefde ik niet lang na te denken: Put the women in charge. Mannen zijn veel te veel aan het woord. Kijk maar naar Ellen Johnson Sirleaf, zij was de eerste vrouwelijke president van een Afrikaans land ooit. Haar hele regeringsperiode is er geen oorlog geweest in Liberia, terwijl daar normaal gesproken heel veel conflicten zijn.

De vrouw die ik vandaag in het licht wil zetten is Majoor Bosshardt, hét gezicht van het Leger des Heils. Zij heeft zich haar hele leven weggecijferd en zich in dienst gesteld van hen die haar hulp konden gebruiken; daklozen, verslaafden, prostituees. Vlak voor haar overlijden heb ik haar nog ontmoet, toen hebben we een heel mooi gesprek gehad over wonderen. In 2010 heb ik zelfs de Majoor Bosshardt Prijs mogen ontvangen, dat vond ik fantastisch. De Majoor is echt mijn rolmodel.’

'Put the women in charge'

Sander de Kramer

Thomas Cammaert: 'Mijn oma's zijn echte powervrouwen'

‘Het is heel goed dat vrouwen vandaag extra in het licht gezet worden, maar eigenlijk vind ik het zonde dat het moet bestaan. Want dan is het blijkbaar nodig om nog steeds te strijden voor gelijkheid. Dus wat mij betreft mag die dag snel afgeschaft worden, maar laten we tot die tijd op een positieve manier kijken naar alle betekenisvolle vrouwen.

Twee vrouwen die voor mij van grote betekenis zijn geweest, zijn mijn twee oma’s. Mijn ene oma wordt 92 jaar en mijn andere oma is 101 geworden. Zij zijn echte powervrouwen en hebben het leven vol geleefd. Ik heb hele warme herinneringen aan hen; ze haalden me van school, we gingen weekendjes naar zee. Ze stonden altijd voor me klaar.

Het is zo belangrijk dat we die oudere generatie koesteren. Mijn tip aan iedereen is: práát met je grootouders, vraag hen alles wat je wil weten. Ze zitten boordevol verhalen, kennis en ervaringen die ons vandaag de dag kunnen helpen.’