Op Internationale Vrouwendag staan we stil bij emancipatie en vrouwenrechten, én vieren we alle krachtige vrouwen. Daarom zetten we vijf inspirerende fragmenten van bijzondere vrouwen voor je op een rij.

'Ik vertrouw'

Maria Magdalena is een vrouw met vele gezichten: een toegewijde volgeling van Jezus, prostituee en powervrouw van het eerste uur. Maria Magdalena was één van de eerste getuigen van de opstanding van Jezus, maar in die patriarchale tijd was er geen plaats voor een vrouw in een prominente rol. Eeuwenlang werd zij monddood gemaakt, maar de laatste jaren is ze uitgegroeid tot feministisch boegbeeld. In 2022 kreeg Maria Magdalena voor het eerst een rol in The Passion en The Passion Hemelvaart. Samen met die andere belangrijke vrouw uit het paasverhaal, Jezus' moeder Maria, zingt ze een bijzonder lied.

Bekijk hier The Passion Hemelvaart

5 min 23 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Maria (Noortje Herlaar) en Maria Magdalena (Kim-Lian van der Meij) zingen samen een Nederlandse versie van 'You Say' van Lauren Daigle.

'Je leeft niet voor jezelf'

Sabiet is een verschilmaker in hart en nieren. In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn runt ze al 19 jaar een onafhankelijke voedselbank waar iedereen welkom is, ook mensen die nét buiten de overheidssteun vallen. Het is hard werken, maar haar enorme rechtvaardigheidsgevoel houdt haar op de been. ‘Als je aan kwetsbaren komt, staat er in mij een zwarte panter op!’

Bekijk hier de volledige aflevering

Sabiet
2 min 18 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Sabiet zet zich keihard in om armoede te bestrijden. In haar voedselbank krijgen mensen geen standaard voedselpakket, maar zij mogen deze helemaal zelf samenstellen.

'Ik was de eerste zwarte burgemeester in Nederland'

Senator, burgemeester, ombudsman: Joyce Sylvester is steeds de eerste zwarte vrouw in haar functie. Hiermee maakt ze het belang van kansengelijkheid zichtbaar én probeert ze anderen na te laten denken over oordelen en vooroordelen.

Bekijk hier de volledige aflevering

Joyce sylvester
3 min 37 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Toen Joyce een wiskundedocent kreeg in wie ze zich kon herkennen, raakte ze geïnspireerd. Ze werd uiteindelijk de eerste zwarte burgemeester. Ze blijft strijden voor gelijke kansen voor iedereen.

'De wereld kan liefdevoller'

Dat de wereld liever kan, bewijst Anne Sophie. In Utrecht laat ze zelfgemaakte kaartjes achter met een liefdevolle boodschap. Op deze manier heeft ze al zo'n duizend mensen blij gemaakt, en dat is waar het voor Anne Sophie om draait: bijdragen aan een liefdevollere wereld.

Bekijk hier de volledige aflevering

Anne Sofie
2 min 41 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Anne Sophie gelooft in een liefdevollere wereld. Daarom verspreidt zij 'geluktsmomentjes' met haar kaartjes die ze achterlaat voor een gelukkige vinder.

‘Gezondheid is het vermogen met het leven om te gaan’

Machteld Huber werd uitgeroepen tot meest invloedrijke persoon in de publieke gezondheid. Als jonge huisarts zag ze dat veel collega’s naar hun patiënten keken als een monteur naar een auto. 'Zo wil ik niet worden’, dacht Huber. Het was het begin van haar levenslange strijd voor een bredere opvatting van gezondheid.

Bekijk hier de volledige aflevering

Machteld Huber en Annemiek Schrijver
2 min 1 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Machteld Huber strijdt al haar hele leven voor een bredere opvatting van gezondheid. Gezondheid gaat volgens Huber over ons gehele welbevinden op allerlei vlakken, niet alleen fysiek.