‘Bewaar op een koele, donkere plek’ is het advies van menig aardappelverpakking. Het veelzijdige knolgewas blijkt geen zonneaanbidder. Maar wat maakt de aardappel tot zo’n liefhebber van de duisternis? En wat gebeurt er als ze toch met hun schilletje in de zon komen? De Keuringsdienst gaat op onderzoek uit en stuit op een giftige waarheid.

Uitlopers

Als je jouw zak piepers in de zon laat staan, gaat de aardappel aan de groei. Er komen uitlopers en groene plekjes op de aardappel. Liggen je aardappelen al een tijdje in de zak te wachten? Ook dan is de kans groot dat-ie uitlopers krijgt. En dat is een gevaarlijk stukje aardappel: in die uitlopers en groene plekken zit de giftige stof solanine.

Dit natuurlijke gif is ontzettend handig voor de overlevingskans van de pieper. Het houdt namelijk schimmels, wormen en insecten op een afstandje. Ook voor de mens is solanine giftig. Maar als je nu zelf zo’n pieper in huis hebt, zou je die dan nog wel moeten eten?

Bewaar jij aardappelen in het donker?
Keuzen

Grote hoeveelheden solanine

De gifstof wordt tijdens het bereiden en verhitten van de pieper slechts gedeeltelijk afgebroken. Het is dus belangrijk om uitlopers en groene stukken schil van de aardappel te verwijderen voordat je ermee aan de slag gaat.

Eet je toch wel een stuk aardappel met solanine erin, dan kun je een branderige tong en een bittere smaak ervaren. Gelukkig kan zo’n klein stukje giftige aardappel geen kwaad. Pas in grote hoeveelheden wordt solanine gevaarlijk, en kan het tot diarree, overgeven, en duizeligheid leiden. In uitzonderlijke omstandigheden kun je er zelfs bewusteloos van raken, of problemen krijgen met je hart of ademhaling. Alleen komen deze vergiftigingen nauwelijks voor.

Goede voorbereiding, halve (schil)werk

De aardappelrassen die nu in de super te vinden zijn, bevatten over het algemeen al lagere solaninewaardes. Maar om er zelf ook zeker van te zijn dat je aardappelen niet giftig zijn, kun je ze het best even onder de loep houden. Eet je het liefst de aardappel in de schil? Dan zijn verse aardappelen het beste geschikt. Zijn ze al wat ouder? Check dan extra goed op groene plekjes en uitlopers.

Wil je de inhoud van je winkelmandje écht leren kennen?

De online Keuringsdienst van waarde supermarktgids gidst je door de supermarkt

Keuringsdienst van Waarde - header supermarktgids