Leuven, 19 oktober 2021 - In de Vlaams-Brabantse universiteitsstad is vrijdag met een videoprojectie op de Sint-Norbertuspoort van Abdij van Park, twee grote laserinstallaties, een spel van licht en water het startschot gegeven voor KNAL!. Dit stadsfestival staat in het teken van de verwondering over de kosmos. Aanleiding is de 90ste verjaardag van de oerknaltheorie.
De Leuvense priester en kosmoloog en Georges Lemaître publiceerde in 1931 zijn baanbrekende theorie over het ontstaan van het heelal: de Big Bang.
Het festival is een initiatief van de gemeente Leuven en de KU Leuven. Voorname attracties zijn vier tentoonstellingen die nog tot 16 januari op verschillende locaties worden gehouden. Een daarvan is de expo Verbeelding van het universum in het museum M Leuven. Dat probeert aan de hand van topstukken uit binnen- en buitenland duidelijk te maken op welke manier de kosmos door de eeuwen heen kunstenaars heeft geïnspireerd.
In de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven worden Georges Lemaître (1894-1966) en de moderne kosmologie op een toegankelijke manier toegelicht. In samenwerking met het cultuurcentrum vallen op het Martelarenplein in Leuven concerten met 360°-projecties met surroundgeluid te beleven. In de Abdij van Park zelf toont PARCUM dan weer hoe het ontstaan van de kosmos en de mens de inspiratiebron waren voor religieuze kunst.
bron: Kerknet
In de kosmologie is de Big Bang het beginpunt van het ontstaan van materie, ruimte en tijd. Volgens het kosmologische standaardmodel vond de oerknal ongeveer 13,8 miljard jaar geleden plaats.
De term ‘Big Bang’ werd voor het eerst door de Britse kosmoloog Fred Hoyle in 1950 gebruikt als een denigrerende aanduiding voor de door hem betwiste theorie. De Nederlandse vertaling ‘oerknal’ werd bedacht door astronoom Kees de Jager.