Mumbai, 27 juni 2023 - Een langdurig geschil in de met Rome geĆ¼nieerde Syro-Malabaarse Kerk in de Indiase staat Kerala gaat over de vraag of de priester de mis viert met het gezicht of met de rug naar het kerkvolk. Volgens een door het Vaticaan goedgekeurd compromis moet het gezicht van de priester tijdens de Woorddienst en na de communie naar de kerkgangers gekeerd zijn en tijdens het eucharistisch gebed naar het altaar. Een groep gelovigen in het aartsbisdom Ernakulam-Angamalyin is het daar absoluut niet mee eens en heeft een kerkelijk bevel publiekelijk verbrand.
Het bevel staat in een brief geschreven door mgr. Andrews Thazhath, die door de paus is aangewezen als interim-bestuurder van Ernakulam-Angamalyin.
Op last van de Heilige Stoel werd in 2020 een speciale synode gehouden om een duurzame oplossing te vinden voor het liturgische geschil. De 56 aanwezige Syro-Malabaarse bisschoppen waren er echter niet in geslaagd om een consensus te bereiken en hadden daarom het Vaticaan aanbevolen om een pauselijke gezant te sturen om de zaak op te lossen.
Encyclopedie: Syro-Malabaarse Kerk
Terwijl bijna alle bisdommen van Syro-Malabaarse Kerk de nieuwe regeling overnamen, hebben geestelijken en leken in het aartsbisdom Ernakulam-Angamaly, verreweg het grootste Syro-Malabaarse rechtsgebied, het compromis afgewezen met het argument dat het aankijken van het volk tijdens de mis volstrekt legitiem is aangezien die overeenstemt met de liturgische hervormingen in de Latijnse Kerk door het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965).
Het protest heeft ertoe geleid dat de kathedraal van het aartsbisdom in de stad Ernakulam is gesloten. Er zijn weinig aanwijzingen dat mgr. Thazhath's laatste stap het probleem zal oplossen, aangezien afgevaardigden van verschillende parochies afgelopen zondag bijeenkwamen in de stad Kochi, waar Thazhath resideert, om zijn decreet in het openbaar te verbranden.
De grootaartsbisschop van Ernakulam-Angamalyin is kardinaal George Alencherry. Zijn pogingen om liturgische eenheid te creƫren stuitten echter op protesten van de diocesane clerus. Die was eind 2017 ook al in opstand tegen Alencherry gekomen omdat ze de kardinaal beschuldigden van landzwendel.