Antoine Bodar – de bekendste priester van Nederland - wordt tachtig. Aan de hand van een aantal opzienbarende en ontroerende fragmenten uit zijn tv-carrière, blikt presentator Annemiek Schrijver met hem terug op zijn leven. Wat heeft hij in tachtig jaar geleerd over levenskunst? Waar vindt hij toevlucht en hoe wil hij als priester de ander nabij zijn?

Mediapersoonlijkheid

Bodar was veelvuldig te gast in talkshows, als de onofficiële woordvoerder van de katholieke kerk. Hij is populair bij het grote publiek, maar hij heeft ook critici. Inmiddels zijn de optredens iets minder talrijk geworden. Is dat voor hem een zegen, of heeft hij de warme televisielampen ook nodig?

Annemiek Schrijver en Antoine Bodar
Antoine Bodar in zijn jonge jaren

Eeuwige Liefde

Zestig jaar geleden was Bodar voor het eerst op televisie, als presentator. De grootste omslag in zijn leven kwam in 1992, toen hij priester werd. Hij koos ervoor om zijn leven aan God te wijden. In de decennia daarna zou hij uitgroeien tot de bekendste priester van Nederland, pendelend tussen Rome en Amsterdam.

Bodar heeft naar eigen zeggen ‘talent’ voor de romantische liefde. Toch heeft hij geen spijt van zijn keuze om die liefde op te geven. 'De eeuwige liefde, die de aardse liefde te boven gaat, is ook sensueel', zo vertelt hij aan Annemiek.

'De eeuwige liefde, die de aardse liefde te boven gaat, is ook sensueel'

Antoine Bodar

Geloof en verstand

Onze samenleving heeft weinig oog meer voor het transcendente, vindt Bodar. “Het verstand is belangrijk, maar het is niet het enige. Ik ben priester geworden om mensen bij God te brengen. Elk mens is door God gezien, dat is de troost die we elkaar ook kunnen geven.

Na afloop van het gesprek met Annemiek volgt het tweede deel met een compilatie van de hoogtepunten van zestig jaar Antoine Bodar op televisie.

De nacht van Bodar is op zaterdag 28 december te zien om 22.45 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. 

Elke week inspiratie in je mailbox?

Schrijf je dan in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief

Levensbeschouwing Nieuwsbrief