Frits Spits

Frits Spits is sinds 2014 de presentator van De Taalstaat, iedere zaterdag tussen 11.00 en 13.00 uur op NPO Radio 1. Hét taalprogramma van de Nederlandse radio.

Hiervoor presenteerde Frits bijna 20 jaar Tijd voor Twee op Radio 2. In zijn 40-jarige radioloopbaan won Frits diverse prijzen, waaronder de Zilveren Reiss Microfoon, meerdere Marconi Awards en de Groenman Taalprijs. In 2019 is hij verkozen tot de 'belangrijkste radiomaker van de eeuw' door de VARA-gids.

Frits Spits is geboren op 19 januari 1948 in Eindhoven. Hij studeerde enkele jaren economie en vervolgens voltooide hij de studie Nederlands. Frits werkte vervolgens drie jaar als docent Nederlands en was ook actief als dj in discotheken. In 1973 wordt Frits als radio-dj ontdekt tijdens het NOS-programma Proefdraaien. Vanaf dat moment presenteerde Frits diverse muziekprogramma’s voor de NOS en VARA. In 1978 begon zijn radioprogramma De Avondspits, dat hem grote faam bracht. Ook presenteerde hij geruime tijd de Nationale Hitparade en vijftien jaar lang Met het Oog op Morgen.

In 1988 stopte Frits met De Avondspits om zich te storten op zijn nieuwe tv-programma Nieuwsspits. Voor KRO televisie presenteerde Frits onder meer Ontbijt TV en Ook Dat Nog!. In 1990 presenteerde hij bij de NOS Radio De Avondspits, Met het Oog op Morgen en Langs de Lijn. Van 1995 tot 2013 maakte Frits Spits dagelijks het KRO programma Tijd voor Twee. In september 2006 begon hij op Radio 2 met het wekelijkse programma De Strepen van Spits, een eigenzinnig programma met Frits’ keuze uit het aanbod van nieuw verschenen cd’s.

Gemaakte programma's