Frits Spits

Frits Spits is presentator van De Taalstaat, iedere zaterdag tussen 11.00 en 13.00 uur op NPO Radio 1. Hét taalprogramma van de Nederlandse radio. Hiervoor presenteerde hij bijna 20 jaar Tijd voor Twee op Radio 2.  In zijn 40-jarige radioloopbaan won Frits diverse prijzen, waaronder de Zilveren Reiss Microfoon en Marconi Awards.

Frits Spits (echte naam Frits Ritmeester) is geboren op 19 januari 1948 in Eindhoven. Na de HBS-A studeerde Frits eerst enkele jaren economie en vervolgens voltooide hij de studie Nederlands. In zijn doctoraalscriptie toonde hij aan dat Nederlandstalige hits een bepaald tekstpatroon hebben. Frits werkte vervolgens drie jaar als docent Nederlands en was ook actief als diskjockey in discotheken.

Frits werd in 1973 als radio-dj ontdekt tijdens het NOS-programma Proefdraaien. Vanaf dat moment presenteerde Frits diverse muziekprogramma’s voor de NOS en later ook voor de VARA. In 1978 begon zijn legendarische radioprogramma De Avondspits, het programma dat hem grote faam bracht. Ook presenteerde hij geruime tijd de Nationale Hitparade en vijftien jaar lang Met het Oog op Morgen.

In 1988 stopte Frits met De Avondspits om zich te storten op zijn nieuwe tv-programma Nieuwsspits. Na twee jaar verdween het programma van de buis, omdat het niet succesvol genoeg was. Na een kort uitstapje naar TV10 van Joop van den Ende kwam hij in 1990 weer terug bij de NOS Radio, waar hij nog vijf jaar De Avondspits, Met het Oog op Morgen en Langs de Lijn presenteerde.

Sinds 1995 maakt Frits Spits dagelijks voor de KRO het programma Tijd voor Twee, elke werkdag van 12.00 tot 14.00 uur op Radio 2 met muziek, nieuws en de rubriek De Tweespraak. Voor KRO televisie presenteerde Frits onder meer Ontbijt TV en Ook Dat Nog!. In september 2006 begon hij op Radio 2 met het wekelijkse programma De Strepen van Spits, een eigenzinnig programma met Frits’ keuze uit het aanbod van nieuw verschenen cd’s.

Frits Spits heeft in zijn lange loopbaan al diverse prijzen gewonnen. In 1996 kreeg Frits maar liefst twee Marconi Awards; één voor beste programmamaker radio en één als beste radioman. Een jaar later won Frits Spits de Groenman Taalprijs. In 1999 ontving hij de Zilveren Reiss-microfoon voor zijn radiomakerschap. In datzelfde jaar kreeg het team van Tijd voor Twee de Marconi Award voor beste amusementsradioprogramma. In 2008 is Frits Spits onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Eind 2013 stop Frits Spits met zijn dagelijkse radioprogramma Tijd voor Twee. In 2014 gaat Frits Spits op Radio 1 een wekelijks programma maken over de Nederlandse taal: De Taalstaat.

Gemaakte programma's