Op 4 april is het Nationale Buitenlesdag. Op deze dag ruilen scholen het klaslokaal in voor een lesdag in de natuur. Dit is een initiatief van IVN Natuureducatie en Jantje Beton. Hun missie? 25 procent van de lestijd buitenles maken. Want buitenlessen zijn niet alleen heel leuk, maar uit onderzoek blijkt dit ook goed voor de leerprestaties van kinderen.

7x buitenles inspiratie

KRO-NCRV ondersteunt deze missie. Hoe meer liefde voor de natuur, hoe groener de toekomst. Daarom hebben we een paar ideeën voor een buitenles op een rijtje gezet. Niet alleen leuk voor kinderen op school, maar ook heel leuk om in hun vrije tijd spelend te leren. 

  1. Hinkel de tafels

Laat kinderen met stoepkrijt een hinkelbaan tekenen. Kies een tafel uit en daarna kunnen de kinderen hinkelen. 

Bijvoorbeeld: kies je de tafel van 6? Komt een kind op 1, dan zeg 'ie hard op: 1x6=6. Komt 'ie op 2, dan zegt het kind hard op: 2x6=12. En zo verder. 

  1. Bosbingo

Maak een eigen bos- of buitenbingo voor kinderen. Maak eerst een bingokaart met dingen die je buiten kunt vinden. Bijvoorbeeld: een dennenappel, een paardenbloem, een krokus, beukennootjes, een vogel of een slak. Elk kind krijgt een eigen bingokaart. 

Vervolgens is het zoeken maar! Het kind dat als eerst de bingokaart vol heeft, die wint. 

  1. Verzamel het alfabet

Laat kinderen buiten in de natuur zoeken naar dingen die met de letters van het alfabet beginnen. Start bij de A en zo verder tot de Z. Lukt het ze om met alle letters iets te vinden? 

  1. Blijven drijven

Vul een bak met water en laat de kinderen allerlei verschillende spullen verzamelen die in de bak kunnen. Vervolgens is het tijd voor de test: blijft het object in de bak drijven of zinkt het?

Noteer per object of het wel of niet blijft drijven. Bespreek samen van welk materiaal de spullen gemaakt zijn die zinken en die blijven drijven. En maakt het ook nog uit hoe zwaar of hoe licht iets is?

  1. Knutselen met bladeren 

Kinderen gaan buiten op zoek naar gevallen bladeren. Hebben ze een flink aantal bladeren verzameld? Dan is het tijd om de creativiteit erop los te laten. Welke dieren kunnen ze van de blaadjes maken? Van een vosje, vogeltje of egel tot een olifant: laat de kinderen zelf ontdekken wat ze allemaal kunnen maken. Met een stift of een beetje verf kunnen ze de dieren een gezichtje geven en verder versieren. 

Tip: je kunt natuurlijk ook met allerlei ander materiaal uit de natuur knutselen.

  1. Levend toetsenbord

Laat kinderen met stoepkrijt eerst de letters in de volgorde van het toetsenbord op de grond tekenen. Maak een lijst met woorden. Vervolgens kunnen kinderen één voor één op de letters springen. Welk woord krijgen ze als ze alle letters achter elkaar zetten?

Wil je dit een stapje moeilijker maken? Dan kun je dit ook met Engelse woorden doen. Aan de kinderen de taak om het woord én de vertaling te raden.

  1. Zoekplaatje

Kinderen tekenen buiten in de omgeving iets uit de natuur na. Vervolgens kom je weer samen en is het aan de kinderen de taak om te zoeken en te raden waar de tekening gemaakt is.

 Op zoek naar nog meer inspiratie? Kijk dan op buitenlesdag.nl

Ook interessant:

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg