In Spoorloos gaat presentator Derk Bolt in Brazilië op zoek naar de biologische moeder, broer en zussen van Mathew. Zij komen uit Santo Amaro, een slechte buurt in het Braziliaanse stadje Recife. ‘Ik denk dat als ik niet geadopteerd was, ik in een criminele bende terecht was gekomen’, vertelt Mathew.

In de papieren die Spoorloos in bezit heeft staat niet de naam Mathew, maar Gustavo Marques da Silva. Dit is de naam die Mathew na zijn geboorte van zijn biologische moeder kreeg. Dat is genoeg informatie voor Derk om mee op zoek te gaan.

De zoektocht 

De moeder van Mathew, die Maria Lourdes da Silva blijkt te heten, heeft hem na zijn geboorte naar een kindertehuis gebracht. Hier begint de zoektocht. Maar helaas: het archief, en daarmee ook de informatie die Derk nodig heeft, is verloren gegaan. Daarom gaat Derk naar de wijk waar Maria woonde toen Mathew geboren werd. Dit is een gevaarlijke plek om doelloos rond te lopen. Een lokale vrouw helpt Derk op weg: ze geeft hem een routebeschrijving naar het huis van de familie Lourdes da Silva.

Het huisje waarnaar Derk op zoek is kan hij niet vinden. Wel vindt hij een vrouw die zegt een buurvrouw te zijn van de familie Lourdes da Silva. Zij komt met droevig nieuws: Maria Lourdes da Silva is een paar jaar geleden overleden. Wel wijst ze Derk op het huis van de familie Lourdes da Silva, waar de drie andere kinderen van Maria nog steeds wonen. Helaas is hier niemand thuis, maar de oude buurvrouw zegt dat ze de jongste dochter bij het ziekenhuis kunnen vinden. Deze dochter, die Adjoelma heet, werkt daar in de schoonmaak.

Nieuwe familie  

Adjoelma is verrast door het nieuws dat ze een broertje in Nederland heeft, maar ze is ook enthousiast. ‘Mijn broer en zus zullen ook heel blij zijn met dit nieuws. Mijn broer is straks niet meer de enige man in ons gezin’, vertelt ze. Adjoelma’s broer en zus zijn inderdaad blij met het nieuws dat Mathew naar ze op zoek is. Alle drie kunnen ze niet wachten om hem te ontmoeten.

Een geheim onthuld 

De drie kinderen van Maria waren nog klein toen zij Mathew opgaf voor adoptie. Daarom verwijzen ze Derk door naar hun tante, die heeft nog wel herinneringen aan die tijd. Zij doet een opmerkelijke onthulling: volgens haar heeft Mathew niet dezelfde vader als de andere drie kinderen. Ze heeft zo haar vermoedens dat het een man is geweest die Jorge twee wordt genoemd. Niet te verwarren met Jorge één, hij is de vader van de andere drie kinderen.

Na DNA-onderzoek kan het team van Spoorloos één ding uitsluiten. Jorge één is niet de vader van Mathew. Ook Jorge twee is niet de vader van Mathew. Het is wel zeker dat alle vier de kinderen dezelfde moeder hebben; dit maakt hen halfbroers en -zussen van elkaar. ‘Voor mij is dit al fantastisch. Ik ben tenminste een stuk wijzer geworden’, vertelt Mathew.

Een gesprek 

Vanwege omstandigheden kan Mathew nog niet naar Brazilië komen. Wel videobellen de broers en zussen met elkaar. Het is een gezellig en vrolijk gesprek, onlangs de taalbarrière. Aan het einde van het gesprek wensen ze elkaar allemaal snel te zien.

Meer van Spoorloos

Bekijk fragmenten die niet in de aflevering zaten, verhalen van deelnemers en interviews met Jetske en Derk.

Jetske en Derk