Washington, 6 november 2024 – Het stemgedrag van katholieke kiezers in de VS zou een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat is op te maken uit exit polls van The Washington Post, The Associated Press en NBC News.
Volgens de exitpoll van The Washington Post won Trump het nationale katholieke electoraat met een marge van 15 punten: 56 procent tegen 41 procent. Dat laat een veel grotere overwinning zien voor Trump onder katholieke kiezers dan de exit polls van The Post in 2020, waar Trump slechts vijf punten voorsprong had op Biden: 52 procent tegen 47 procent.
Uit de peiling van The Washington Post bleek ook dat 69 procent van de kiezers die vinden dat abortus in alle of de meeste gevallen legaal moet zijn, op Harris stemde, maar Trump wist 28 procent van de kiezers te winnen die er dezelfde mening op nahielden.
Abortus
Trump won ook 90 procent van de kiezers die geloven dat abortus in alle of de meeste gevallen illegaal zou moeten zijn en Harris won 9 procent van de kiezers die deze mening waren toegedaan.
Een exit poll van The Associated Press VoteCast toonde Trump als leider onder katholieke kiezers, maar met een kleinere marge van zeven punten dan de peiling van de hoofdstedelijke krant. Volgens de peiling won Trump de katholieke stemmen met ongeveer 52 procent tegen 45 procent voor Harris.
Uit de peiling bleek echter ook dat 46 procent van de katholieke kiezers Harris meer vertrouwde op het gebied van abortusbeleid, terwijl 36 procent Trump meer vertrouwde op dat gebied. Ongeveer 10 procent vertrouwde geen van beide en 6 procent vertrouwde beide.
Volgens de AP-peiling zei 61 procent van de katholieke kiezers dat abortus in alle of de meeste gevallen legaal zou moeten zijn en slechts 38 procent zei dat het in alle of de meeste gevallen illegaal zou moeten zijn. Er werd vastgesteld dat katholieke kiezers gelijk verdeeld waren over de vraag of abortus illegaal zou moeten zijn na 15 weken zwangerschap, met 49 procent voorstanders van een dergelijke wet en 49 procent tegenstanders.
Immigratie
Uit de AP-Votecast bleek dat katholieke kiezers Trump meer vertrouwden dan Harris wat betreft immigratie, met een enorme marge van 25 punten, 57 procent tegen 32 procent. Het bleek ook dat katholieken Trump meer vertrouwden op het gebied van de economie met een marge van 19 punten, 55 procent tegen 36 procent.
Volgens de peiling was 59 procent van de katholieken bezorgd dat Harris te extreem was en 58 procent dacht hetzelfde over Trump. Ongeveer 73 procent van de katholieke kiezers zei dat ze vooral stemden om hun kandidaat te steunen, maar 27 procent van de katholieke kiezers zei dat ze vooral stemden om tegen de andere kandidaat te zijn.
Katholieke kiezers in tien belangrijke swing states die werden ondervraagd door NBC, stemden voor Trump met een marge van 15 punten, waarbij 56 procent van de stemmen naar de voormalige president ging en 41 procent naar vicepresident Kamala Harris.
De voorsprong van Trump was iets groter onder witte katholieke kiezers, met 60 procent steun voor de voormalige president en 37 procent voor Harris. Volgens de peiling bestond 22 procent van de kiezers in deze staten uit katholieken en 15 procent uit witte katholieken.
De staten die deel uitmaakten van de NBC-peiling waren Arizona, Florida, Georgia, Michigan, Nevada, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Texas en Wisconsin.
Antikatholieke Harris?
Zowel Trump als zijn running mate, JD Vance, maakten de katholieke stemmers volgens Catholic News Agency het hof in de laatste weken van de verkiezing. Eind oktober noemde Trump Harris “destructief voor het christendom” en zei dat katholieken “slechter worden behandeld dan wie dan ook”. In dezelfde week publiceerde Vance een opiniestuk in de Pittsburgh Post-Gazette, waarin hij Harris beschuldigde van “vooroordelen tegen katholieken”. Opmerkelijk was ook dat Robert Kennedy jr, die zich als onafhankelijke presidentskandidaat achter Trump had geschaard, zijn mede-katholieken had opgeroepen op Trump te stemmen.